Region YTOP

ORGANIZOVANO POSMATRANJE PTICA

MELENCI, TARAŠ – U nedelju, 2. oktobra, zrenjaninska grupa NPN je bila na terenu u Rusandi, kod Melenaca, sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Akciju pod nazivom „Ptice nikad bliže“ ovo društvo je organizovalo u okviru „Evropskog vikenda posmatranja ptica u Srbiji“.

Akcija je organizovana u Melencima...
Akcija je organizovana u Melencima…

Bila je to prilika da se vide ptice koje su nastanjene, ili su u prolazu u šumi pored banje „Rusanda“, na slatini oko jezera i na samom jezeru.

Ptice su posmatrali i članovi udruženja „Taraške rode“, što inače rade već treći put, u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Osnovnom školom „Svetozar Marković – Toza“ Elemir – Taraš. Pored posmatranja u parku, u centru sela zainteresovani posmatrači su obišli obalu Tise, šumu i ribnjak.

...ali i u Tarašu
…ali i u Tarašu

– Tokom izleta prebrojali smo 661 pticu, a ukupno je viđeno 17 vrsta ptica – kaže Aleksandra Marovac Cucić, predsednica udruženja.

Najbrojniji su bili čvorci, 407 jedinki, zatim bregunice 88, a na trećem mestu po brojnosti su vrapci pokućari – 62 jedinke. Viđeno je i 36 gugutki, 22 vrabca, 19 divljih golubova, 5 češljugara, 6 velikih senica, jedan detlić i jedna eja močvarica.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.