Region Vesti Zrenjanin

Opština Žitište raskinula ugovor sa “Banat transom” zbog loše usluge

opština žitište

Nezadovoljna dosadašnjim kvalitetom usluga, Opština Žitište je odlučila da raskine ugovor za zrenjaninskim preduzećem za prevoz putnika „Banat trans“.

 

Ova odluka je uzburkala javnost i zabrinula građane, naročito roditelje srednjoškolaca čija deca putuju do škola u Zrenjaninu, upravo koristeći usluge „Banat transa“. Stoga je predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević odlučio da se obrati javnosti i objasni o čemu se radi.

 

– Nismo mi raskinuli ugovor sa „Banat transom“, raskinuli su ga građani, zato što ovaj prevoznik godinama ne poštuje svoju ugovornu obavezu. Od početka školske godine dešavalo se da neki učenici ostanu u selu jer autobus uopšte ne ode u Ravni Topolovac. To se događalo i prethodnih godina, ali smo uz neke razgovore prelazili preko toga i nalazili rešenje. Sada je dosta i odlučili smo da raskinemo ugovor – kazao je Vučurević.

 

Pročitajte još: Meštani koriste nezavršenu kanalizacionu mrežu, nadležni prete kaznama

 

S tim u vezi, ove nedelje je hitno sazvana sednica Skupština opštine Žitište na kojoj je jedna od ukupno dve tačke dnevnog reda bila odluka o finansiranju prevoza učenika srednjih škola.

 

– Skupštinskom odlukom smo regulisali dalji način finansiranja troškova prevoza srednjoškolaca do Zrenjanina. Mi ćemo đacima refundirati troškove prevoza i nećemo imati nikakvu obavezu sa prevoznikom. Pošto je „Banat trans“ jedini prevoznik koji na teritoriji opštine Žitište ima registrovane linije, on će verovatno i ubuduće da prevozi učenike, dok se ne reši taj monopolski odnos – naveo je Vučurević, uz napomenu da ovaj problem postoji i u opštinama Sečanj i Nova Crnja.

 

Sprečiti monopolski položaj

 

Kako je istakao, lokalna samouprava će se potruditi da svojim građanima u narednom periodu obezbedi bolji prevoz i bolju komunikaciju sa Zrenjaninom.

 

– Danas u Hetinu, Međi i Tordi dnevno postoje samo tri linije do Zrenjanina. I pitanje je da li drugi građani mogu i da uđu u autobus, jer te linije koriste učenici, pa u vozilima budu gužve. Deca stoje jedno na drugom na vratima. A vikendom polazaka uopšte i nema, ili za vreme letnjeg i zimskog raspusta, kada đaci ne idu u školu. Nas se ne tiče da li će nas neko tužiti ili neće zbog ove odluke. Lokalna samouprava više neće da ima ugovor sa „Banat transom“ kao prevoznikom. Njihov položaj više ne može da bude dominatntan i mi moramo da imamo alternativno rešenje – kazao je Vučurević i dodao da će opština nastojati da poveća broj autobuskih polazaka do Zrenjanina.

 

mitar vučurević
Mitar Vučurević

 

Opština Žitište ima nameru da proda odmaralište u Bijeloj

 

Vučurević se osvrnuo i na drugu tačku sednice lokalnog parlamenta koja je sazvana po hitnom postupku. U pitanju je predlog rešenja o obrazovanju Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine Opštine Žitište. Reč je o prodaji odmarališta u Bijeloj, u Crnoj Gori.

 

– Diže se bespotrebna prašina, ali svako ima pravo na svoje mišljenje. Nećemo žuriti sa ovom prodajom i bez priliva ozbiljnog novca u žitištansku kasu nećemo je ni obaviti – istakao je Vučurević.

 

On je kazao da je Poreska uprava procenila da odmaralište vredi 390.000 evra. Međutim, u Žitištu nisu bili zadovoljni tom procenom, pa su angažovali procenitelja koji je utvrdio da je vrednost imovine 674.000 evra.

 

– Samo odmaralište se prostire na tri parcele. Na dve trećine se nalazi objekat odmarališta, a ostatak je prirodni resurs. Mislim da će biti zainteresovanih ako se nekretnina nađe na prodaji – zaključio je Vučurević.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM