Region YSLAJDER

OGROMNI REDOVI DO KAZANA SA OVČIJIM PAPRIKAŠEM (FOTO)

BELO BLATO – Deseti po redu Ovčarski dan održan je u Belom Blatu u subotu, 26. avgusta, a lepo veme, dobri domaćini i energija koju su doneli posetioci doprineli su da ova manifestacija protekne u izvanrednoj atmosferi.

 

paprikašem

 

Gostiju je bilo iz čitave Srbije, neki su pristigli čak iz inostranstva, tako da se skupio veoma impozantan broj posetilaca, verovatno oko hiljadu duša.

 

Organizator ove manifestacije, Udruženje beloblatskih stočara, potrudio se da manifestacija bude sadržajna i edukativna, posebno u segmentu ovčarske proizvodnje.

 

paprikašem

 

Takmičarskih ekipa u kuvanju ovčijeg paprikaša na starinski način bilo je 16. Organizator je obezbedio meso, a majstori su trebali da skuvaju paprikaš kao što su to radili njihovi preci. Žiri je ocenjivao boju, ukus, raskuvanost, buke i svakako vizuelni izgled paprikaša.

 

paprikašem

 

Predsednik Udruženja beloblatskih  stočara Robert Sabo proglasio je pobednike. Prvo mesto osvojila je ekipa „Tata, sin i drugari“ iz Belog Blata, drugo mesto pripalo je „Gringosima“, takođe iz ovog sela, a trećeplasirana je bila ekipa „Doža Đerđ“ iz Bačke Topole.

 

paprikašem

 

Pored kuvanja paprikaša, manifestacija je imala i prateće sadržaje poput seoskog višeboja u kom su učestvovale i dame, a organizovana je i prodaja seoskih specijaliteta poput mekika, štrudli, kobasica na ploči i još ponekih đakonija karakterističnih za gastronomiju Belog Blata. Za posetioce, koji nisu bili u takmičarskim ekipama, pripreman je pravi ovčarski paprikaš, te su redovi do kazana bili dugi.

Podeli članak
sinovoz
FAM