Region YSLAJDER

ODRŽANE FINALNE BORBE U OKVIRU MELENAČKE GUSANIJADE (FOTO)

Foto: Zoran Bogaroški

MELENCI – U nedelju, 19. februara, u centru Melenaca, održane su finalne borbe u okviru Gusanijade 2017. Pred nekoliko stotina gledalaca, snage su odmerili gusani, koji su se, kroz kvalifikacione borbe u poslednjih mesec dana, plasirali za finala i za nazive najboljih.

Foto: Zoran Bogaroški

Borbe su održane u tri kategorije: mladi gusani, dvogodci i seniori, a vlasnici najboljih gusana su:

MLADI (gusani od godinu dana starosti):

1. Vladica Koloper – Mandža

2. Bogdan Bolozan

3. Vladimir Stojkov

DVOGODCI (gusani stari dve godine):

1. Brane Vlaškalin

2. Željko Kuručev

3. Kristijan Koso

SENIORI (3 godine i stariji):

1. Zoran Bibin

2. Ivan Ranisavljev

3. Bogdan Bolozan

Foto: Zoran Bogaroški
Foto: Zoran Bogaroški

Još davnih 70-ih godina prošlog veka, dok još nije osnovano društvo, u Melencima je otpočela tradicija GUSANIJADE. Krajem 80-ih godina, osniva se udruženje građana „Belo jato“, koje preuzima organizovanje ove manifestacije, i svake godine se tradicionalno organizuje GUSANIJADA.

– Evo, već 30-ak godina, isključivo zimi, organizujemo ovu manifestaciju, jer tada dolazi do prirodnog nagona gusaka za priplodom, i tada sami gusani brane svoje jato… Naše udruženje broji preko 40 članova. Svake godine organizujemo druženja mimo Gusanijade, posećujemo jedni druge, organizujemo tribine koje imaju za temu odgoj gusaka, organizujemo izložbe… Od ove godine aktivno ćemo uzeti učešće u prodaji perja, nabavci tovne rase gusaka, gde se ipak pomalo gleda i komercijala… GUSANIJADA se, pored Melenaca, organizuje i u Mokrinu, a tradicija je da svake godine jedni druge posećujemo, pomažemo jedni drugima u organizaciji – rekao je za portal zrenjaninski.com Nebojša Kišprdilov – Pajuška, potpredsednik udruženja „Belo jato“.

Foto: Zoran Bogaroški

Nakon borbi, u prostorijama kafane „Banatska čarda“, održano je i proglašenje pobednika i dodela pehara i diploma najboljima. Uz muziku, obilno jelo i piće, druženje je nastavljeno do kasnih poslepodnevnih sati.

Tekst i foto: Zoran Bogaroški

Foto: Zoran Bogaroški
Foto: Zoran Bogaroški
Foto: Zoran Bogaroški
Foto: Zoran Bogaroški
Podeli članak
sinovoz
FAM