Region

ODRŽANA MISA NA OSTACIMA ARAČE

NOVI BEČEJ – U organizaciji Društva za očuvanje tradicije „Arača“, kraj ostataka istoimene srednjovekovne crkve po osamnaesti put je održana misa povodom Dana sećanja na ovaj stari verski objekat.

Manastir Arača
Manastir Arača

Misi, koju je održao novobečejski sveštenik Jožeš Melar, prisusutvovali su predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, zatim Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu, konzul Mađarske u Subotici, kao i članovi raznih lokalnih udruženja i civilnih društava.

– I ovog puta smo se okupili oko zamišljenog zvuka crkvenog zvona da bismo osetili i iskusili duh ovog mesta – poručio je, između ostalog, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal.

Posle mise, gostima iz raznih gradova Vojvodine i iz inostranstva priređen je prigodan slavljenički program.

Aračka crkva nalazi se u ataru između Novog Bečeja i Novog Miloševa. U istorijskim izvorima ne postoje podaci koji pouzdano utvđuju vreme njenog nastanka. Od početka 18. veka po odlasku Turaka iz Banata, ostala je u ruševinama. Osnova ove impozantne crkve, kao i prostorni raspored karakterističan za franjevačke crkve u prelaznoj varijanti romanogotičkog stila, upućuju na mogućnost da je građena krajem 12. ili početkom 13. veka. O monumentalnim pretenzijama graditelja svedoče korišćeni materijal –  tesani kamen, mermer, tesanik i opeka. Krajem 14. veka u apsidu je dozidan gotički zvonik.

Prilikom iskopavanja 1879. godine u Arači je otkrivena nadgrobna ploča sa predstavom svetitelja i donatora, ukrašena tročlanom prepletnom trakom, koja se datuje u 12. vek. Novija arheološka istraživanja potvrđuju da su uz crkvu sa severne strane postojali konaci i mnogobrojni grobovi. Konzervatorski radovi obavljeni su tokom 1970 – 72. godine.

Lokalna samouprava u Novom Bečeju godinama pokušava da ovo mesto uvrsti u turističku ponudu, zbog čega na njemu i organizuje manifestaciju pod nazivom „Vikend na Arači“. Tom prilikom vitezovi u oklopima, u pratnji princeza, oživljavaju srednjovekovne veštine. U srednjevekovnom ambijentu, uz mačevanje i borbu raznim oružjima, bacanje sekire, odapinjanje lukova i strela, ali i uz takmičenje kuvara u spremanju hrane iz tog doba, gosti imaju priliku da se vrate vekovima unazad, u bajkovitu atmosferu tog perioda.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz