Region YTOP

OBNOVLJEN SPOMENIK POSVEĆEN ČENĆANSKIM ŽRTVAMA

Pre i posle

ZRENJANIN  – Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina je saopštio da je, zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obnovljen spomenik posvećen žrtvama Prvog svetskog rata u Čenti. Zavod je prethodno objavio da su rekonstruisani i spomenici u Jarkovcu i Farkaždinu.

Pre i posle

Spomenik u Čenti je posvećen dobrovoljcima iz ovog sela koji su stradali u ratnim operacijama na Ruskom, Solunskom i na srpskim frontovima. Prvobitno je bio postavljen u centru sela, ispred današnje zgrade Doma omladine. Svečano je otkriven 20. juna 1921. godine. Na toj lokaciji se nalazio sve do 1941, kada je, usled straha od odmazde okupatora, izmešten na mesno groblje, ali bez postamenta, koji još uvek stoji na prvobitnom mestu. Konačna lokacija određena je osamdesetih godina prošlog veka, kada je prebačen u spomen park koji se nalazi sa leve strane puta Zrenjanin – Beograd, pre ulaza u Čentu.

– Spomenik je izrađen od belog mermera, manjih je dimenzija i svedenog oblika, a formom podseća na nadgrobni spomenik. Postavljen je na manjem mermernom postamentu koji je ankerovan na armirano – betonsku ploču. Na prednjoj strani je uklesan grb kraljevine Srbije i tekst zahvalnosti sa imenima sedamnaestoro preživelih čenćanskih dobrovoljaca, ali ne svih, već, pretpostavlja se, samo onih koji su dali najveće priloge za njegovo podizanje. Zadnja i bočne strane spomenika su ravne, bez aplikacija i teksta – objašnjava etnolog Branislav Milić iz zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Na osnovu vidljivih oštećenja kamena, bez prethodnih detaljnih ispitivanja, zaključeno je da je spomenik u lošem stanju. Nakon izrade projektno – tehničke dokumentacije, obavljeni su konzervatorsko – restauratorski radovi.

– Obnovom spomenika posvećenog žrtvama Prvog svetskog rata u Čenti, zatvoren je ciklus uređenja spomenika iz ovog perioda srpske istorije, predviđen za 2016. godinu – navodi Milić.

Podeli članak
sinovoz
FAM