Region

Obezbeđena sredstva za popravku krsta na crkvi u Konaku

crkva u konaku
Foto: Spaso Mladenovski (NMR Info)

Zahvaljujući zalaganjima protonamesnika Siniše Lukičina i predsednika opštine Sečanj Predraga Rađenovića obezbeđena su sredstva za popravku krsta na pravoslavnoj crkvi u Konaku, koji je oštećen prilikom nevremena koje je svojevremeno zadesilo ovo selo.

 

Krst na crkvi Svetog Save u proteklom periodu bio je nakrivljen, pa je odlučeno da se ovo versko obeležje skine sa tornja i odnese na popravku. Skidanje krsta povereno je preduzeću “Glečer Vertikal” iz Subotice, koje je specijalizovano za primenjeni alpinizam u industriji i građevinarstvu, a posao je uspešno obavljen uz pomoć dizalice koju je obezbedio preduzetnik iz Zrenjanina Radomir Budimir. Čim krst bude popravljen, uslediće njegovo ponovno podizanje.

 

Radove na crkvi, inače, ovih dana su obišli predsednik sečanjske opštine Predrag Rađenović, pokrajinski poslanik Darko Vukoje, predsednik opštine Plandište Jovan Repac i episkop banatski vladika Nikanor.

 

Hram Svetog Save u Konaku podignut je 1758. godine. Stari ikonostas radio je Danilo Čolaković 1863, a sadašnji ikonostas je nastao 1910. godine i rad je Stevana Aleksića. Najstarija matična knjiga potiče iz 1793. godine. Parohija je upražnjena, a opslužuje je protonamesnik Siniša Lakičin iz Hajdučice.

 

Inače, problema sa ovim verskim objektom bilo je i 2009. godine, kada se srušio toranj sa zvonikom, visok 27 metara. Deo crkvene građevine pao je na regionalni put Zrenjanin – Vršac, koji prolazi kroz centar ovog sela udaljenog od Sečnja 15 kilometara, zbog čega je kolovoz jedno vreme bio zakrčen. Srećom, u tom momentu nikoga nije bilo na putu i trotoaru, pa nije bilo povređenih. Pošto su strahovali da im neko ne pokrade ikone u crkvi, sa koje je srušen i zid, meštani Konaka su se organizovali da ih pre mraka sklone na sigurno mesto.

 

Sedam godina nakon ovog nemilog događaja, 2016, ovaj verski objekat je konačno rekonstruisan. Ne samo da je toranj vraćen na mesto na kojem se nalazio, nego je uređena i unutrašnjost crkve. I sve to zahvaljujući sredstvima sečanjske opštine i Mesne zajednice Konak, ali i donacijama meštana i dobrotvora, koji su pomoć davali u građevinskom materijalu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM