Region

OBELEŽENO 150 GODINA OD NASELJAVANJA BELOG BLATA

BELO BLATO – Žitelji Belog Blata su u nedelju obeležili 150 godina od naseljavanja mesta.

belo-blato-jubilej

Prema istorijskim podacima, Belo Blato je prvi put naseljeno 1866. godine, kada ga naseljavaju Nemci i selo su nazvali Elizenhajm. U velikoj poplavi 1876. godine selo je opustošeno, ali je nakon nekoliko godina ponovo raspisana kolonizacija i ovo mesto naseljavaju Slovaci iz Padine, a nešto kasnije i Mađari, Nemci i Bugari. U Belom Blatu, smeštenom na obodu Carske bare, u okruženju Begeja, Tise i trščanih ritova, danas živi nešto više od 1.300 stanovnika, Slovaka, Mađara, Bugara, Srba i predstavnika još nekolicine naroda. Zbog svojih specifičnosti, prirodnog okruženja i etnološkog nasleđa, tokom poslednjih nekoliko godina razvija se u značajnu destinaciju seoskog i etno-turizma.

Svo ovo bogatstvo i suživot predstavljeni su u performansu nakon ekumenske mise u katoličkoj crkvi. Program su pripremili nastavnici i učenici osnovne škole, uz učešće meštana.

belo-blato-jubilejj

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, predstavnici bratskih naselja, lokalne samouprave, a načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan je svečano presekao vrpcu na spomen obeležju ovog jubileja. Naime, ispred Istraživačkog centra postavljena su tri lika, duboreza u drvetu koji simbolizuju žitelje Belog Blata: Dančo, koji seče trsku, Zuska sa motikom u ruci i Šanjika alas. Skulpture su izradili vajari iz bratskog grada Vonjarcvašheđ iz Mađarske.

Podeli članak
sinovoz
FAM