Region

OBELEŽENO 150 GODINA OD NASELJAVANJA BELOG BLATA

BELO BLATO – Žitelji Belog Blata su u nedelju obeležili 150 godina od naseljavanja mesta.

belo-blato-jubilej

Prema istorijskim podacima, Belo Blato je prvi put naseljeno 1866. godine, kada ga naseljavaju Nemci i selo su nazvali Elizenhajm. U velikoj poplavi 1876. godine selo je opustošeno, ali je nakon nekoliko godina ponovo raspisana kolonizacija i ovo mesto naseljavaju Slovaci iz Padine, a nešto kasnije i Mađari, Nemci i Bugari. U Belom Blatu, smeštenom na obodu Carske bare, u okruženju Begeja, Tise i trščanih ritova, danas živi nešto više od 1.300 stanovnika, Slovaka, Mađara, Bugara, Srba i predstavnika još nekolicine naroda. Zbog svojih specifičnosti, prirodnog okruženja i etnološkog nasleđa, tokom poslednjih nekoliko godina razvija se u značajnu destinaciju seoskog i etno-turizma.

Svo ovo bogatstvo i suživot predstavljeni su u performansu nakon ekumenske mise u katoličkoj crkvi. Program su pripremili nastavnici i učenici osnovne škole, uz učešće meštana.

belo-blato-jubilejj

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, predstavnici bratskih naselja, lokalne samouprave, a načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan je svečano presekao vrpcu na spomen obeležju ovog jubileja. Naime, ispred Istraživačkog centra postavljena su tri lika, duboreza u drvetu koji simbolizuju žitelje Belog Blata: Dančo, koji seče trsku, Zuska sa motikom u ruci i Šanjika alas. Skulpture su izradili vajari iz bratskog grada Vonjarcvašheđ iz Mađarske.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz