Region

OBELEŽENA SLAVA BELOG BLATA (FOTO)

BELO BLATO – Proteklog vikenda obeležena je slava sela u Belom Blatu. To je tradicija koja traje već dugi niz godina i koja će sigurno opstati  u ovoj neobičnoj zajednici evropskih naroda. U toku trodnevne svetkovine selo je posetilo verovatno duplo više gostiju-prijatelja u odnosu na sam broj stanovnika. Kako i ne bi kada je bilo , što bi se lalinski reklo,  „ svega i svačega“.

belo-blato-slava

Slava je proslavljana tri dana a nedelja je bio pravi slavski dan sa neizostavnim seoskim slikama poput šatri za zabavu,  tezgi krcatih raznoraznom robom sa neizostavnim liciderskim srcima, ringišpila, trampolina, pucačkih štandova sa plišanim igračkama i ružama za „ slamanje ženskih srca“ i još puno,  puno toga. Šetnja domaćina sa svojim gostima  glavnom štraftom bila je takođe neizostavni deo već pomalo zaboravljenog seoskog  folklorita .

Centralni događaj  tog trećeg dana ipak je bio „ Beloblatski riblji kotlić“. U lepom  dvorišnom ambijentu mesnog Doma kulture, u prisustvu velikog broja gostiju i prijavljenih trideset ekipa, održano je tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe na starinski  način, kao što su to nekada  pripremali stari ribari-alasi. Dobro vreme, dobri domaćini i još bolje raspoloženje doprineli su da i ova beloblatska manifestacija poprimi karakter pravog druženja i velikog „ hepeninga“ na naš način.

Organizatori ovogodišnje manifestacije  bili su članovi Udruženja ribolovaca rekreativaca „ Linjak“ iz Belog Blata, značajno potpomognuti od strane Saveta MZ i mnogobrojnih sponzora i volontera. ! Tročlanom žiriju nije bilo lako da izbalansira sve dobre ukuse ali su na kraju bili saglasni u tome da su pobednici ovogodišnjeg „ Beloblatskog ribljeg kotlića“ sledeći učesnici: III mesto ekipa Nebojše Baraća, II mesto ekipa Smiljke Malešev i prvaci ovogodišnjeg takmičenja su članovi ekipe Perice Rauškog iz Stajićeva. Posebnu nagradu za  najkreativniji štand-prostor i najveseliju družinu   dobila je ekipa „ Štukice“ iz Belog Blata. Nakon takmičarskog dela nastavljeno je druženje- veselje u velikoj šatri uz živu muziku mesnog sastava „ Bellami“.

belo-blato-slava-glavna

belo-blato-slava-4

belo-blato-slava-2

Podeli članak
sinovoz
FAM