Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Obeležen Dan beloblatskih roda, učenici priredili uličnu predstavu (Foto)

dan beloblatskih roda
Foto: Milan Nedeljkov

Iako su klimatske promene uslovile značajno smanjenje hranilišta, samim tim i ukupan broj ptica selica u ovoj arei, beloblatske rode se i dalje vraćaju u svoj drugi dom, u Belo Blato.

 

Baš zbog te njihove privrženosti ovom prostoru, već desetu godinu zaredom u Belom Blatu organizuje se topla dobrodošlica rodama. Prigodnim recitalima, igrokazima i pesmama učenici im, u okviru manifestacije „Dan beloblatskih roda“, iskazuju ljubav i poštovanje.

 

Ove godine, 21. marta, đaci beloblatske škole i njihovi mentori organizovali su uličnu predstavu tematski posvećenu rodama. Neobično maskirani, želeli su da im ulepšaju taj dan. Jer one, njihove rode, jesu simbol upornosti, privrženosti i plemenitosti. Svakako i održivosti  zajednice.

 

I to sve zbog njihovih prelepih osobina koje metaforički korespondiraju sa bračnom srećom. A tamo gde je bračna sreća, svakako ima i dece. Upravo zbog te dobre i plemenite životne korelacije oni su povezani. Iskonski i istinski.

 

Prvi prolećni dan, sunčan i uokviren dečijim osmesima, posvećen je njima, beloblatskim crvenokljunim rodama. Neka tako ostane i u vremenu dolazećem, te da zajednički i umreženi i nadalje dočekuju svoje rode u okviru manifestacije „Dan beloblatskih roda“.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM