Region YTOP

OBELEŽAVANJE 160 GODINA OD ROĐENJA UROŠA PREDIĆA

ORLOVAT – Organizacioni odbor za obeležavanje 160 godina od rođenja Uroša Predića, rođenog u Orlovatu, najavio je završne manifestacije posvećene velikom slikaru, koje se odvijaju pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.

 

 

– U utorak će biti otvorena izložba 120 likovnih radova, nastalih u proteklim godinama na likovnoj koloniji u Orlovatu, koja će biti otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina, u 19 časova, a radovi će biti izloženi do 15 decembra. Završna manifestacija održaće se 7. decembra. Od 11 časova je otkrivanje biste Uroša Predića ispred osnovne škole u Orlovatu, zatim sledi polaganje venaca i cveća na grob velikog slikara, a od 17 časova u Kulturnom centru u Zrenjaninu biće održana svečana akademija sa nastupom horova, i sa predstavom o životu Uroša Predića u izvođenju učenika osnovaca. Od 19 časova je otvaranje izložbe u Narodnom muzeju – najavio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, u ime Organizacionog odbora za obeležavanje 160 godina od rođenja velikog slikara.

 

On je podsetio i na ostale manifestacije posvećene značajnoj godišnjici. Tako je u junu organizovana „Tamiška regata“, istog meseca i manifestacija „Paorska torba“ u Orlovatu, a potom i „Žetelački dani“, pa koncert Kulturno-umetničkog društva „Uroš Predić“ sa gostima. Priređena je u julu i fotografska kolonija „Dislokacija“, a u septembru likovna kolonija u Orlovatu. U istom mesecu otvorena je i izložba radova sa likovne kolonije i Svečana akademija u školskoj sali u Orlovatu.

 

Sekretarka Mesne zajednice u Orlovatu Jela Stojić Tarajić podsetila je da je prva likovna kolonija održana u Orlovatu 1998. godine i od tada je bilo devet okupljanja slikara.

 

– U tom periodu imali smo pedesetak slikara kao učesnike kolonije, a zauzvrat smo dobili na poklon preko 120 likovnih dela, koje su svojina mesne zajednice, dok je četrdesetak slika poklonjeno i domaćinima koji su ugostili slikare – kaže ona.

 

A predsednik Saveta MZ Orlovat Dobrivoj Mihajlov zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci obeležavanju značajnog jubileja, ali i meštanima Orlovata, koji su u proteklim godinama zdušno podržavali manifestacije posvećene velikanu rođenom u njihovom selu.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.