Region

Novobečejci rekonstruišu vodovodnu mrežu, menjaju azbestne cevi

vodovodna mreža u novom bečeju

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović kazao je da lokalna samouprava u poslednje dve godine ulaže značajna sredstva u rekonstrukciju vodovodne mreže, odnosno u zamenu dotrajalih cevi od azbesta.

 

On je, prilikom obilaska radova u Karađorđevoj ulici, istakao da rekonstrukcija podrazumeva velika ulaganja i puno vremena, i da se, u skladu sa tim, radi maksimalno koliko se može. Maksimović je dodao da opštinska vlast nastoji da ravnomerno razvija sve delove Novog Bečeja, ali i ostalih mesta u ovoj opštini.

 

– Trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji vodovoda u Karađorđevoj ulici u Novom Bečeju, od ulice 7. jula do Miloševačkog puta, u dužini od oko 1.000 metara. Vrednost radova iznosi 5,5 miliona dinara, od čega je opština obezbedila 30 posto, a ostatak Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo – napomenuo je Maksimović.

 

Po njegovim rečima, azbestne, kancerogene cevi, moraju da se menjaju, a poslednjih trideset godina je veoma malo ulagano u vodovodnu mrežu.

 

– Kranje je vreme da se kompletan vodovod rekonstruiše, ne samo zbog lošeg stanja vodovodne mreže, nego i zbog zdravlja naših građana. Već dve godine aktivno obavljamo rekonstrukciju vodovoda, što nikada ranije nije rađeno tim intenzitetom, i trenutno nam je preostalo još oko 17 kilometara u samom Novom Bečeju. Bočar i Novo Miloševo imaju manje problema sa tim, dok je u Kumanu on veoma izražen. Zato ćemo u narednom periodu više pažnje posvetiti upravo Kumanu, jer je tamo praktično 90 posto vodovodne mreže od azbesta – rekao je Maksimović.

 

Rekonstrukciju vodovoda u Karađorđevoj ulici oabvlja Javno preduzeće „Komunalac“, a završetak radova se očekuje do kraja godine, ukoliko to dozvole vremenski uslovi.

 

– U Karađorđevoj ulici za sada smo završili oko 450 metara vodovoda i nastavljamo dalje. Ove godine rekonstruisaćemo ukupno oko 3,5 kilometra vodovodnih cevi. Već smo osetili efekte takvog rada, jer imamo manju potrošnju vode nego prethodnih godina i manje gubitaka. Samim tim, zahvatamo manje vode iz bunara, manje su nam opterećene pumpe i manje trošimo struje, odnosno radimo ekonomičnije – rekao je direktor JP „Komunalac“ Vladimir Radišić.

 

Po Radišićevim rečima, rekonstrukcijom vodovoda u Karađorđevoj ulici dobiće se i novi priključci za 80 domaćinstava.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM