Region Vesti Zrenjanin

Novobečejci potpisuju peticiju za ukidanje naplate zastarelih računa

potpisivanje peticije

U opštini Novi Bečej u toku je potpisivanje peticije kojom građani od lokalne samouprave traže da prestane sa naplatom zastarelih potraživanja. Kako tvrde organizatori peticije, Opština Novi Bečej je u prethodnom periodu poslala 9.000 opomena građanima, među kojima su neki i pokojnici.

 

PROČITAJTE JOŠ: Banatski Despotovac: Kad jednom odu mladi se više ne vraćaju u selo

 

“Pre desetak dana građanima su uručene opomene za neplaćene račune iz 2011, 2012 i 2013. godine. Ispostavilo se da mnoge od pomenutih računa stanovnici uopšte nisu ni dobili. Bez obzira na takav propust, Opština je odlučila da uz osnovni dug naplaćuje i višegodišnje kamate. A one najčešće iznose više od glavnice duga. Prilikom konsultacije sa advokatima, dužnici su dobili informaciju da, ukoliko potražilac nije slao opomene za dugovanja u periodu od pet godina, dugovanje zastareva i nije naplativo”, navode potpisnici peticije.

 

Kako tvrde, lokalna samouprava nije uvažila ovaj argument pravnika, niti je uzela u obzir preko 2.000 podnetih žalbi na opomene. Zato su se građani organizovali i, kao prvi korak, pokrenuli potpisivanje peticije za ukidanje protivzakonite naplate i povraćaj novca onima koji su ga već uplatili.

 

Organizatori peticije kažu da je odziv građana izuzetno veliki. Očekuju da u prilično kratkom roku dođu do optimalnog broja potpisa.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM