Region Vesti Zrenjanin

NOVE KOMŠIJE: Strogo zaštićena vrsta životinja se doselila u Potamišje!

dabrovi

Udruženje ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape“ saopštilo je da su se u delu Potamišja pojavili dabrovi.

 

Ove životinje primećene su na lokalitetu gde su aktivisti pomenutog udruženja tokom godina posadili na stotine sadnica drveća.

 

„Dabrovima se očigledno to dopalo i odlučili su da nam dođu u deo koji čuvamo, održavamo i negujemo. A činjenica je da dabrovi dolaze isključivo u čiste reke. Tokom obilaska terena zatekli smo dva oborena stabla topole, koja su oborili najveći graditelji u životinjskom svetu. Ujedno su se i osladili korom drveta. S obzirom na to da su dabrovi noćne životinje, nismo ih videli golim okom, ali sve jasno ukazuje na njihovo prisustvo“, kažu u udruženju „Zelene šape“.

 

Pročitajte još: Vremenska prognoza portala VojvodinaMeteo za vikend i početak jula

 

Mužjaci dabrova i mladunci su, inače, zaduženi da donose materijal, dok ženke prave brane. U Srbiji je najpoznatija ovakva brana u Specijalnom rezervatu prirode „ Zasevica“. Ona je dugačka 30 metara, a visoka 180 centimetara.

 

Dabrovi su u Srbiji do prvih godina 20. veka bili istrebljeni od strane ljudi, i to pre svega zbog njihovog krzna. Poslednji pimerak dabra odstreljen je u Srbiji 1920. godine na Dunavu. Od tada mu se u domaćim vodama gubi svaki trag, sve do 2004. kada je, zahvaljujući donaciji iz Nemačke, naseljen u Specijalni rezervat prirode „Zasavica“.

 

Dabrovi spadaju u strogo zaštićenu vrstu i Zakonom o zaštiti prirode predviđene su kazne od 500.000 do dva miliona dinara za one koji ih ugroze.

 

„O ovim divnim bićima koja su se pojavila u Potamišju obavestili smo i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Nastavićemo da pošumljavamo ovaj lokalitet, a dolazak dabrova je svakako dodatna stimulacija da nastavimo da pomažemo prirodi koja bukvalno vapi da joj se pomogne“, navode u udruženju „Zelene šape“.

 

dabrovi

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz