Region

NIS U AMINSKO POSTROJENJE ULOŽIO 30 MILIONA EVRA

ELEMIR – U Elemiru je danas predstavljeno novoizgrađeno Aminsko postrojenje za prečišćavanje prirodnog gasa, koje radi u okviru Pogona za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru.

aminsko-postrojenje-nis-elemir

U ovaj projekat NIS je uložio 30 miliona evra, a dobit je višestruka, od znatno povišenog kvaliteta domaćeg prirodnog gasa, do povećanja obima proizvodnje.

– Aminsko postrojenje donosi veliki benefit za Srbiju, u sferi potrošnje prirodnog gasa. Iz ovog postrojenja sada izlazi kvalitetan prirodni gas, koji se po kvalitetu može meriti sa uvoznim ruskim gasom i čija je energetska vrednost znatno povećana – kaže Predrag Grujić, direktor Pogona za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru.

On napominje da je sa novim postrojenjem omogućena eksploatacija mnogih gasnih bušotina u banatskom regionu, iz Mokrina, Kikinde Srpske Crnje, Melenaca, Elemira, na kojima gas nije bio zadovoljavajućeg kvaliteta.

Preradom u aminskom postrojenju procenat ugljen – dioksida i drugih gasnih primesa koje ne mogu da sagorevaju, u prirodnom gasu smanjen je sa pet do osam posto, na svega tri odsto. Uz to, ugljen dioksid se koristi za upumpavanje u naftne bušotine, čime se podiže njihova eksploataciona vrednost. Sve to postiže se uz HIPACT tehnologiju, jednu od najefikasnijih među postojećim u procesu prerade gasa.

– Njeno korišćenje doprinosi povećanju efikasnosti poslovanja kompanije, jer omogućava uštedu i toplotne i električne energije, kao i potrošnih materijala do 25 posto – napominje Grujić, ističući da je to elemirsko HIPACT postrojenje prvo izgrađeno u Evropi, čime se NIS ponovo potvrdio kao pionir u primeni najsavremenijih tehnologija, ne samo u Srbiji već na celom starom kontinentu.

– Osim značajnog poboljšanja kvaliteta gasa i povećanja obima proizvodnje, ekološke karakteristike i bezbednost su na najvišem nivou, čime se NIS pokazuje kao društveno odgovorna kompanija, koja uvek posvećuje veliku brigu zaštiti životne sredine – napominje Grujić.

U novootvorenom pogonu zaposleno je i novih 20 mladih ljudi, a jedan od njih je i procesni inženjer Grigorije Tešanović.

– Ovde sam od 2013. godine i kada sam došao izgradnja je tek počela. Od 2015. sa pet kolega aktivno učestvujem u radu ovog postrojenja i mnogo smo naučili i napredovali u poslu. Došao sam po progamu „Prva šansa“, a sada sam rukovođa procesnog postrojenja za izdvajanje ugljen dioksida – kaže Tešanović.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • LEPO , ODAVNO POTREBNO, NA KORIST POTROŠAČA
    Nisu „gasadžije“ imale potrebu, da u „prirodni gas“, ubacuju vazduh, kako su mnogi mislili, jer su, s pravom konstatovali, da je gas bio slabijeg kvaliteta, GODINAMA, do sada, pošto je u nekim gasnim ležištima, Banata, bilo i bušotina, sa povećanom koncentracijom ugljendioksida!
    Naravno da se, pošto će „aminsko postrojenje biti u funkciji“, očekujemo i da STVARNO RADI SA PROJEKTOVANIM KARAKTERISTIKAMA I TRAJNIM ZAPISOM I „BLOMBIRANO“, DA NE BUDE, DA RADI „PO POTEBI“! Pisac ovog teksta je radio u „mernoj grupi“ „NAFTA-GASA“, 1975-1979, koja je vršila merenja svim bušotina!
    Pozdrav iz Elemira!

sinovoz