Region YSLAJDER

NEMCI PODNOSE ZAHTEVE DA IM SE VRATI ZEMLJA

njiva

ŽITIŠTE – Agenciji za restituciju stigla su 593 zahteva nemačkih državljana i 564 austrijskih, za povraćaj oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata, a deo tih zahteva odnosi se i na područje srednjeg Banata.

 

zemlja nemci

 

Prema podacima Agencije, najviše je zahteva za povraćaj zemlje, i to u Bačkoj, ali i u Banatu, gde je samo za njive u ataru opštine Žitište podneto oko sto zahteva.

 

– Kao lokalna samouprava nismo zvanično obavešteni o broju podnetih zahteva, niti o tome koliko zemlje traže Nemci, nekadašnji stanovnici naše opštine, odnosno njihovi naslednici. U neformalnom razgovoru sam došao do saznanja da je u pitanju oko 100 zahteva, a pretpostavka je da su to bivši žitelji Žitišta, Banatskog Dvora, Ravnog Topolovca i Česterega, odnosno njihovi potomci – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević.

 

Ni u Nemačkom savetu nemačke nacionalne manjine nemaju razvrstane podatke po mestima iz kojih potiču nekadašnji žitelji Bačke i Banata nemačkog porekla, koji su podnosioci zahteva za restituciju.

 

– Nemamo na taj način sistematizovane podatke, ali su u Agenciji za restituciju izdvojili nekoliko mesta po većem broju podnetih zahteva za povraćaj zemlje, a među njima je i Žitište, u srednjem Banatu. Ono što želim da naglasim, jeste pozitivna strana prihvatanja tih zahteva, jer ti Nemci neće odneti zemlju koja im bude vraćena. Oni će, u slučaju da se radi o većim parcelama, imati računa za ulaganja, a oni sa mnajim posedima će se udruživati i ukrupnjavati posede, na primer kroz formu zadruga, Još ako bi usledilo i ulaganje u razvoj prehrambene industrije i finalnih proizvoda, svi bi bili na dobitku – napominje u razgovoru za portal zrenjaninski.com Laslo Mendler Gence, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne zajednice u Srbiji.

Podeli članak
sinovoz
FAM