Region

Nemački turisti organizovano posetili Taraš, otišli puni lepih utisaka

Udruženje građana "Taraške rode"

Evropsko selo roda, Taraš, posetila je organizovana grupa turista iz Ahena, grada u zapadnoj Nemačkoj. Grupu je činio 21 ljubitelj ptica, pa i ne čudi to što su gosti bili oduševljeni taraškim rodama i, uopšte, svim aktivnostima koje sprovodi ovdašnje udruženje građana, u cilju promocije prirodnih bogatstava ovog dela Banata. Udruženje građana „Taraške rode“ je, inače, i organizovalo ovu posetu nemačkih turista.

 

Taraš

 

– Za tu priliku organizovan je doček posetilaca na ulazu u selo, a usledilo je grupno fotografisanje ispred table koja označava da Taraš ima poseban status Evropskog sela roda. Usledila je šetnja ulicom roda, fotografisanje ispred gnezda našeg najpoznatijeg para roda, Prvoja i Mare, koji trenutno požrtvovano brinu o svojim mladuncima. Zatim je za goste posluženo  osveženje u vidu domaćeg soka od višanja i vode na osmatračnici pored nekadašnje bare Rogozare, sadašnjeg pašnjaka koji, osim što je raj za ptice, predstavlja i izvor hrane za seosku stoku – priča predsednica Udruženja građana „Taraške rode“ Aleksandra Marovac Cucić.

 

Udruženje građana "Taraške rode"

 

Vožnja skelom preko Tise bila je nezaobilazna za ove ljubitelje prirode, kojima je tamburaški orkestar upotpunio doživljaj tokom boravka na reci. Gosti su zatim posetili mali vašar na kom su bili ponuđeni domaći proizvodi – organska hrana Bio farme „Šokšić“, vina i rakije iz podruma Marovac i Zebić, kao i med i pčelinji proizvodi pčelarskog gazdinstva Antonović. Od rukotvorina bili su predstavljeni suveniri u dekupaž tehnici, kao i unikatni, ručno rađeni nakit, a u ponudi su bili i suveniri Udruženja građana „Taraške rode“. Za ljubitelje likovne umetnosti u ponudi su bili radovi slikara Svetislava Ludoškog.

 

Taraš

 

– Oduševljenje je izazvala i izložba slika nastalih tokom trogodišnje likovne kolonije koja se održava u Tarašu, kao i promotivni film o našem selu i rodama „Pod istim nebom“ reditelja Srđana Đuranovića, čija je ovo bila pretpremijera. Premijera ovog filma biće na manifestaciji „Dani taraških roda“, koja se ove godine održava od 22. do 24. juna – ističe Marovac Cucić.

 

Druženje je nastavljeno uz večeru tokom koje su posluženi isključivo domaći proizvodi. Zvuk tamburica začinio je i ovaj deo programa. Na kraju večeri, gosti su otišli nasmejani i puni sjajnih utisaka, noseći sa sobom lepe uspomene i suvenire koji će ih uvek sećati na skromni ali čarobni Taraš.

 

Evropsko selo roda

 

– Ovo je već treća godina da Taraš posećuju turisti iz Nemačke. To je sigurna potvrda da seoski turizam može da ima svetlu budućnost. Naravno, treba još mnogo truda i rada na tom polju, ali na kraju uspeh će biti zagarantovan. Pored organizovanja ove posete, članovi našeg udruženja se pripremaju za učešće na sastanku Mreže evropskih sela roda, koji se ove godine održava u švajcarskom selu roda, Altreu, od 14. do 17. juna. Sastanak je pod pokroviteljstvom Euronatur fondacije koja je omogućila predstavnicima našeg sela da  učestvuju na njemu – naglašava Marovac Cucić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.