Region Vesti Zrenjanin

Narušeno stanje životne sredine u Perlezu bila tema hitnog sastanka

čuvari perleza
Foto: UG "Čuvari Perleza"

Narušeno stanje životne sredine u Perlezu bila je tema hitnog sastanka održanog u četvrtak u ovom selu. Sastanak su organizovali Udruženje građana „Čuvari Perleza“ i Vojvođanski istraživačko – analitički centar.

 

Ovom prilikom je ponovo bilo reči o radu kineske fabrike za skladištenje i tretman otpadne plastike „Feitiansuye“, koju Perležani smatraju zagađivačem životne sredine. Predstavnici ove kompanije, i pored poziva, nisu došli na sastanak. Kako navode organizatori, to pokazuje nespremnost kompanije da u prijateljskom razgovoru sa predstavnicima lokalne zajednice iznađu rešenje za novonastalu situaciju.

 

PROČITAJTE JOŠ: Sanirana havarija u Melencima, sprečeno izlivanje otpadnih voda

 

Osim njih, pozivu se nisu odazvali ni kreatori studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Oni su se pismenim putem zahvalili na pozivu i skrenuli pažnju da više neće davati izjave o tom dokumentu, budući da je javna rasprava o studiji ranije održana.

 

Predsednik udruženja „Čuvari Perleza“ Ilija Batas Bjelić je upozorio da je zdravlje meštana Perleza ugroženo i da to ni jedan profit ne može da pokrije.

 

– Od tog profita se ne može izgraditi toliko bolnica gde bi se ljudi lečili od zagađenja – naglasio je Batas Bjelić.

 

On je dodao da se međusobno poljuljano poverenje mora povratiti iskrenim dijalogom svih faktora pod okriljem institucija.

 

Aktivista pomenutog udruženja Aleksandar Nađ je upitao da li iko veruje da limovi na kapiji kompanije, koji su postavljeni nakon privremnog zatvaranja, sprečavaju dim, prašinu i otpadne vode da dospeju u životnu sredinu. Nađ je istakao da ostaje velika sumnja da je kompanija „Feitiansuye“ spremna da učini napor kojim bi zagađenje prestalo.

 

čuvari perleza
Foto: UG „Čuvari Perleza“

 

Sastanku po prvi put prisustvovali predstavnici vlasti

 

Organizatori sastanka su napomenuli da iskorak u odnosu na prethodne tribine, koje su upriličili „Čuvari Perleza“, predstavlja to što su sastanku prisustvovali predstavnici pokrajinske administracije, lokalne samouprave u Zrenjaninu i Mesne zajednice Perlez.

 

„Savetnik za zaštitu životne sredine gradonačelnika Zrenjanina Aleksandar Jankov i pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović izrazili su ličnu spremnost da učestvuju u dijalogu i pomognu u pronalaženju rešenja problema koji tišti Perležane još od 2019. godine i početka rada kompanije „Feitiansuye““, saopštili su „Čuvari Perleza“.

 

Sastanku su prisustvovali i meštani Perleza i predstavnici udruženja „Građanski preokret“, Zrenjaninska akcija (ZRAK), „Odbranimo reke Stare planine“ i „Porodična Srbija“.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Organizatori su pokazali da se treba truditi da se problemi rešavaju u prijateljskoj i domaćinskoj atmosferi. Oni su goste ponudili domaćim štrudlama i kiflicama. Jer, uvek je lepši miris sveže štrudle sa makom od mirisa topljene plastike.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz