Region Vesti Zrenjanin

Nakon obilnih padavina meštani imaju problema sa podzemnim vodama

problemi sa podzemnim vodama
Foto: Grad Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić obišao je lokacije u Belom Blatu i Čenti kako bi se upoznao sa trenutnom situacijom na terenu nakon obilnih padavina koje su zabeležene prethodnih dana.

 

Zajedno sa Janjićem, ova mesta posetili su pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin, direktor Vodoprivrednog preduzeća “Srednji Banat” Miodrag Pješčić i načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Zrenjaninu Goran Marjanović.

 

Oni su najpre obišli atare u Belom Blatu, tačnije atarski put koji vodi do crpne stanice. Tu meštani imaju problema sa podzemnim vodama prilikom velikih količina padavina. Gradski čelnici obišli su i crpnu stanicu “Petra Bara”, koja je rekonstruisana 2016. godine sredstvima Grada Zrenjanina i JVP “Vode Vojvodine”. Zatim su se zaputili ka crpnoj stanici “Čenta”.

 

Pročitajte još: Zrenjaninci pritekli u pomoć poplavljenom Kraljevu (Foto)

 

Miodrag Pješčić je rekao da su obilne padavine prouzrokovale popunjavanje vodom sistema za odvodnjavanje, naročito na području Belog Blata, Mužlje, Lukinog Sela i Aradca.

 

– Uveli smo redovne odbrane od poplava na tim područjima, s tim da je u Belom Blatu uvedena vanredna odbrana. Trenutno stanje je mirno. Svi ti sistemi su i dalje u redovnoj odbrani od poplava. Redovna odbrana je i na vodotocima Tamiša, Begeja i Tise. Problema nema, nema izlivanja kanala, niti vodotokova, i sve je pod kontrolom – kazao je Pješčić.

 

Ukazao je i da je u Belom Blatu neophodno završiti atarski put, u dužini od oko dva kilometra. To bi olakšalo odbranu od poplava, kako na Tisi, tako i na sistemu za odvodnjavanje.

 

– Od toga bi korist imali vodoprivreda, poljoprivrednici i meštani Belog Blata – rekao je Pješčić. On je dodao da je Grad Zrenjanin već finansirao izgradnju pet kilometara puta.

 

problemi sa podzemnim vodama
Foto: Grad Zrenjanin

 

Biće nastavljeni radovi na izgradnji atarskog puta

 

Gradonačelnik Janjić je ukazao još jednom da Grad Zrenjanin podjednako vodi računa o svim delovima grada, ali i o selima.

 

– Za rešavanje ovih problema Grad Zrenjanin je, zajedno sa Pokrajinskom vladom i “Vodama Vojvodine”, uložio 35 miliona dinara. Trudimo se da kompletna infrastruktura bude u mobilnom stanju i da u slučaju obilnih padavina, ili podizanja rečnih tokova budemo spremni i u mogućnosti da intervenišemo – rekao je Janjić.

 

Kazao je i da će radovi na izgradnji atarskog puta u Belom Blatu, koji vodi do crpne stanice, biti nastavljeni do kraja ove, ili početka naredne godine.

 

– Izgradnja, odnosno završetak tog atarskog puta, neće značiti samo ljudima iz vodoprivrede da lakše dolaze do svojih objekata, već će i poljoprivrednicima u Belom Blatu – kazao je gradonačelnik.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM