Region

NA REDU REFERENDUMSKO IZJAŠNJAVANJE: Građani odlučuju o novom samodoprinosu

KLEK, KNIĆANIN – Meštani tri sela na području grada Zrenjanina – Kleka, Knićanina i Zlatice, narednih dana izjašnjavaće se na referendumu da li su za uvođenje novog samodoprinosa.

glasanje

Glasanje u Kleku trajaće sutra i prekosutra, kao i 13. i 14. februara, a ukoliko prođe, samodoprinos će u „olimpijskom selu“ biti uveden na period od 1. marta 2016. do 28. februara 2026. godine.

„U Kleku je, u prethodnom periodu, puno toga urađeno. Asfaltirane su ulice, fekalna kanalizacija se privodi kraju, uređeni su atarski putevi, redovno se održavaju mesno groblje, ulična rasveta i spomen park u centru sela, a jedno smo od mesta koje najviše ulaže u ekologiju i očuvanje životne okoline“, navode u Savetu Mesne zajednice.

Ovde kažu da će sredstva od samodoprinosa građana, ukoliko referendum prođe, biti utrošena na održavanje svega nabrojanog, zatim na izgradnju nove pijace i dečijeg igrališta, priključenje na buduću fabriku vode i još neke važne projekte.

Danas je i u Knićaninu počelo referendumsko izjašnjavanje građana da li žele nastavak samodoprinosa u narednih deset godina. Biračka mesta u seoskoj školi otvorena su od 7 do 20 časova, a građani će moći da se izjasne i u subotu i u nedelju, kao i sledećeg vikenda.

– U biračkom spisku imamo upisano 1.390 meštana sa pravom glasa, ali čim smo ga dobili uputili smo primedbu Gradskoj upravi, jer je u međuvremenu 100 meštana preminulo, a ima i onih koji su se odselili. Još veći problem nam pravi to što pravo glasa imaju i svi oni koji poseduju nekretninu u selu, bez obzira gde žive. Takvih je 130. Da bi referendum uspeo mora da potvrdno glasa 50 procenata plus 1, pa se nadamo da ćemo, bez obzira na ove probleme, uspeti da i u narednom periodu na ovaj način obezbedimo sredstva za funkcionisanje sela – kaže za portal „Zrenjaninski“ predsednik Saveta MZ Knićanin Radislav Jocić.

Knićanin ima samodoprinos od kada ta institucija postoji. Godišnje se u seosku kasu slivalo u proseku 1,1 milion dinara, što je obezbeđivalo samo deo novca potrebnog za funkcionisanje mesta.

– Deo sredstava obezbeđen je iz gradskog budžeta, a deo iz pokrajinskih fondova. Mislim da je u selo dosta uloženo i da se to može videti i golim okom. Ukoliko se nastavi samodoprinos, prioriteti su nam izgradnja kanalizacije i crkve – ističe Jocić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz