Region

Na licitaciju ide 5600 hektara državne zemlje

žito njiva

U opštini Novi Bečej na licitaciji će biti ponuđeno 5600 hektara državnog zemljišta. Saglasnost na plan korišćenja državnog zemljišta dalo je i nadležno Ministarstvo pa odluka, objavljivanjem u Službenom listu, stupa na snagu. Na 863 javnih nadmetanja biće ponuđeno 5600 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je u državnom vlasništvu. Opština Novi Bečej, inače, ima 18 344 hektara u državnoj svojini, za zakup je planirano 10,5 hiljada a razliku predstavljaju izuzete parcele.

 

Jedan deo se nalazi u dugoročnom zakupu „Vojvodina šuma“, „Komunalca“ i Osnovne škole „Josif Marinković“, ukupno 155 hektara. Bez naknade državno zemljište koristi Dom za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“, 29hektara, a na osnovu prava prečeg, infrastruktura Poljoprivrednog dobra”Vojvodina“ iz Novog Miloševa, 772 hektara.

 

Po pravu prečeg zakupa prijavilo se 194 stočara, šestoro ih nije ispunilo kriterijume, pa u opštini Novi Bečej ima 188 stočara koji će zakupljivati državno zemljište: u Bočaru 10, u Kumanu 35, u Novom Bečeju 62, u Miloševu 76 i po jedan iz Bečeja, Pančeva i Borče. Ukupna količina zemlje koja je ponuđena stočarima putem javnih nadmetanja iznosi 4808 hektara, tako da su stočari dobili više od 95 odsto od onoga što im je sistemom određeno.

 

Na kraju je za licitaciju ostalo 5600 hektara.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz