Region Vesti Zrenjanin

Na javnom uvidu se nalazi Nacrt plana generalne regulacije sela Ečka

selo ečka

Na javnom uvidu do 22. avgusta nalazi se Nacrt plana generalne regulacije sela Ečka. Ovaj dokument je izradilo Javno preduzeće za urbanizam u Zrenjaninu.

 

Jedan od problema koji bi u narednom periodu trebalo rešiti, i za koji su urbanisti dali predloge kako to učiniti, jeste problem dva groblja u selu.

 

U Ečki, naime, postoje dva groblja – pravoslavno i katoličko.

 

PROČITAJTE JOŠ: Mađarska spremna da uloži 5,5 miliona evra u obnovu manastira Arača

 

Pravoslavno groblje zauzima površinu od 5,7 hektara i nalazi se u severoistočnom delu sela. Katoličko groblje je površine 1,54 hektara i smešteno je u jugoistočnom delu.

 

U Ečki postoji i staro groblje koje nije u funkciji.

 

Kako se navodi u ovom dokumentu, prosečno u Ečki umre oko 90 žitelja godišnje. To se negde u ovom trenutku i poklapa sa potrebama, jer prosečan broj potrebnog prostora za sahranjivanje je 80 na pravoslavnom i deset na katoličkom groblju.

 

Ipak, urbanisti smatraju da je potrebno, u okviru postojećih površina za namenu groblja (najvećim delom pravoslavnog), privođenje zemljišta nameni, kako je planirano i prethodnim planom.

 

„Potrebno je organizovati minimalan broj grobnih mesta za narednih 20 godina. Na groblju treba predvideti ortogonalan raspored grobnih mesta radi optimalne iskorišćenosti zemljišta, uz obeležavanje na terenu i istovremeno maksimalno ozelenjavanje međuprostora“, navodi se u dokumentu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Pošto je groblje neograđeno, a komunikacija prema međugradskoj autobuskoj stanici prolazi između dva dela groblja, potrebno je predvideti ograđivanje, izgradnju kapele, pratećih sadržaja i formiranje kvalitetnijeg trotoara.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz