Region YSLAJDER

MUŽJAK BELE RODE ZVANI PRVOJE PRVI SE VRATIO U TARAŠ

Foto: Marovac

TARAŠ – Mužjak bele rode, po imenu Prvoje, već tradicionalno se prvi vratio u svoje selo – Taraš. Zvanično mu je peta godina za redom da doleti prvi na svoje gnezdo koje se nalazi u ulici Petra Drapšina 3.

Foto: Marovac

– Kažemo „zvanično pet godina“ jer toliko Udruženje građana „Taraške rode“ vodi detaljan monitoring belih roda, odnosno od 2013, mada nezvanično, kako kažu stariji meštani, on je prvi u selu već dugi niz godina – kaže predsednica ovog udruženja Aleksandra Marovac Cucić.

I ove godine Udruženje građana „Taraške rode“ će za decu iz seoske osnovne škole organizovati proslavu povodom dolaska roda, uz prikladan program. Ova aktivnost je, inače, predviđena projektom koji nosi naziv „Zaštita belih roda i njihovog staništa edukacijom školske dece“, koji je finansijski podržan od strane Euronatur fondacije. Realizator projekta je udruženje „Taraške rode“ i on se sprovodi u saradnji sa Osnovnom školom „Svetozar Marković Toza“.

Podsetimo, prema sedmom međunarodnom popisu belih roda, koji je u Srbiji sproveden tokom 2014. od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Taraš je imao najveći broj gnezdećih parova ove zaštićene vrste – čak 40. Nemačka fondacija EuroNatur, koja se bavi zaštitom prirode, kako zbog najvećeg broja belih roda, tako i zbog sprovedene zaštite, održane manifestacije i promocije sela u širim okvirima, rešila je da selu Taraš dodeli specijalan status koji nosi naziv „Evropsko selo roda 2015“. Cilj ovog priznanja je da na međunarodnom nivou promoviše mesta od izvanredne prirodne i kulturne baštine, kao i da promoviše pozitivan primer zaštite ove vrste i njenog staništa.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz