Region

MUZEJ ŽERAVICA IMA SJAJAN TURISTIČKI POTENCIJAL (FOTO)

muzej-zeravica

NOVO MILOŠEVO – Zahvaljujući sredstvima dobijenim od Ministarstva kulture i informisanja, u okviru projekta „Gradovi u fokusu“, Muzej Žeravica u Novom Miloševu osvanuo je u novom ruhu.

 

 

Za uređenje dela ovog privatnog muzeja, u ulici Arkadija Popova 56, odobreno je 1,2 miliona dinara, a prilikom nedavne posete ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića opštini Novi Bečej, ocenjeno je da Muzej Žeravica predstavlja sjajan turistički potencijal.

 

– Sredstva koja su namenski dobijena od ministarstva utrošena su za uređenje stare kuće, koja se nalazi u okviru muzejskog kompleksa, a čija postavka je posvećena Dušku Popovu, čiji je deda Omer Popov živeo u tom stambenom objektu. Duško Popov je, za one koji ne znaju, bio dvostruki agent Nemačke i Engleske u Drugom svetskom ratu, a on je poslužio Ijanu Flemingu u stvaranju čuvenog junaka Džejmsa Bonda – kaže za portal zrenjaninski.com vlasnik muzeja Čedomir Žeravica, i dodaje da je porodica Duška Popova obećala da će ovom muzeju ustupiti i privatne stvari tajnog agenta.

 

S obzirom na to da je Ranko Žeravica Čedomirov rođeni stric, naš sagovornik planira da u okviru muzeja otvori i postavku posvećenu tom legendarnom jugoslovenskom i srpskom košarkaškom treneru, a s tim u vezi očekuje novu pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

 

A cela priča oko muzeja počela je krajem sedamdesetih godina prošlog veka od ideje Milivoja Žeravice da nabavi traktor „Fordson“ iz 1924. godine kakav je imao njegov otac Milorad među prvima u selu i uz koji je on odrastao. Imati traktor na selu, u to vreme je bila prava retkost i svojevrsna atrakcija.

 

Sasvim slučajno Milivoj je od prijatelja saznao da u okolini Kragujevca postoji takav traktor. Otišao je da ga pogleda i iznenadio se kada je tamo zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Tog momenta je došao na ideju da ih sve otkupi i tako ih na neki način spase od nestajanja sa ovih prostora. U početku je to bila mala zbirka od nekoliko traktora, privremeno smeštenih u jednoj staroj šupi. Do nivoa ugledne zbirke, jedinstvene u našoj zemlji, doveo ju je njegov sin Čedomir. U celosti je prikupljena na domaćem tlu, u čemu je još jedna njena vrednost.

 

muzej žeravica

 

U vidu stalne postavke, prikupljeni traktori su izloženi javnosti 1991. godine u namenski izgrađenom objektu. Centralno mesto u kolekciji zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji i široj regiji, američki „Hart-Parr 30“ iz 1920. godine. Slede brojni primerci iz međuratnog perioda, proizvedeni u evropskim i američkim fabrikama. Pored toga, Muzej Žeravica sadrži deo etno postavke, sa starim zanatima, kao i veću kolekciju starih radio i fotografskih aparata.

 

Inače, kuriozitet je da je Muzej Žeravica jedan od retkih privatnih muzeja, ako ne i jedini, koji posetiocima ne naplaćuje ulaznice. Muzej je otvoren radnim danima od 8 do 16 časova, a subotom od 8 do 13 sati. Čedomir Žeravica kaže da je posete moguće zakazati i van radnog vremena, ukoliko se neko prethodno najavi, a pogotovo ako je reč o većim grupama.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz