Region YSLAJDER

MODERNIZOVAN ZATVORENI BAZEN U „RUSANDI“ (FOTO)

banja-rusanda-bazen

MELENCI – Od prošle nedelje, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Rusanda“ u Melencima voda u zatvorenom bazenu zagreva se uz pomoć solarnih kolektora.

 

 

Time je uspešno završena prva faza projekta sanacije bazena za rehabilitaciju, koji je izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka, a koji nije pretrpeo nijednu ozbiljniju rekonstrukciju do sada. Međutim, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Grada Zrenjanina, sada je završen jedan značajan korak u modernizaciji ovog bazena. Ovaj projekat, inače, koštao je ukupno 4,7 miliona dinara.

 

 

V.d. direktora Banje „Rusanda“ Zorica Ćulibrk kaže za portal zrenjaninski.com da je Pokrajina, na osnovu javnog konkursa, obezbedila 3,1 milion dinara za realizaciju projekta pod nazivom „Mašinski projekat korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode – završna faza“. S obzirom na to da je nedostajalo još finansijskih sredstava, u pomoć je pritekao Grad Zrenjanin i obezbedio oko 1,6 miliona dinara za finalizaciju projekta. Ovu odluku su podržali odbornici lokalnog parlamenta na poslednjem zasedanju.

 

– Budući da smo bili limitirani sredstvima, projekat smo vratili projektantima na korekciju, posle čega smo došli do nekih novih, racionalnijih rešenja. Naime, pošto je završna faza ugradnje solarnih kolektora namenjena za grejanje vode za potrebe hidrobloka, odnosno terapijskog bazena i hidromasažne kade, konstatovano je da bi za tu svrhu poslužio i manji broj kolektora, što je pojeftinilo radove. Posao koji smo obavili istovremeno je unapredio pripadajuće instalacije i izgradnju savremenijeg prelivnog sistema u bazenu, u skladu sa standardima koje propisuje Evropska unija. Realizacija ovog projekta s jedne strane poboljšava energetsku efikasnost ustanove, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, a takođe je osavremenila instalacije značajne za kvalitet vode i rada terapijskog bazena – objašnjava Ćulibrk, uz napomenu da je projekat korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne, u stvari, prva faza projekta sanacije bazena za rehabilitaciju.

 

zatvoreni bazen rusanda

 

Radovi su završeni 20. novembra, a solarna instalacija je ispitana i puštena u rad 13. decembra. Kako navodi Ćulibrk, finansiranje sanacije zatvorenog bazena za rehabilitaciju pacijenata ima težinu kapitalnih investicija i omogućava i najtežim pacijentima bezbedan boravak u melenačkoj banji.

 

– Zahvaljujći ključnom potezu Grada Zrenjanina, pre svega gradonačelnika Čedomira Janjića, ovaj veliki posao je završen. Na taj način je dokazana tesna povezanost i neophodna saradnja Grada Zrenjanina i Banje „Rusande“ u ostvarenju ciljeva i daljeg razvoja našeg regiona, zdravstvenog sistema i turističke ponude – zaključuje Ćulibrk.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.