Region YSLAJDER

MIŠKOVIĆ ZAKUPIO OBJEKTE PLUĆNE BOLNICE U JAŠI TOMIĆU

Bolničko odeljenje u Jaši Tomiću

JAŠA TOMIĆ – Objekti koji se nalaze pri odeljenju zrenjaninske Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ u Jaši Tomiću, pre nekoliko meseci izdati su u zakup Milenku Miškoviću, biznismenu iz tog sela u opštini Sečanj. Miškovićeva namera je da ovde otvori dom za stara i iznemogla lica, a otvaranje objekta se odužilo.

 

odeljenje plućne bolnice mišković
Bolničko odeljenje u Jaši Tomiću

 

– Puno vremena mi je trebalo da prikupim svu potrebnu dokumentaciju za otvaranje ustanove za smeštaj starih osoba. Nisam mogao ni da pretpostavim koje su sve dozvole potrebne, a da ne govorim o sredstvima koja se moraju uložiti da bi se prilagodili traženi uslovi – izjavio je Mišković, dodajući da je potrebno uložiti i nekoliko miliona dinara u adaptaciju oronulih objekata, kako bi bili privedeni nameni.

 

Bez obzira na sve, Mišković ne odustaje od zamisli i očekuje da će ovih dana obezbediti novčana sredstva koja će uložiti u rekonstrukciju prostorija.

 

– Još uvek sam ubeđen da će se ovaj posao razviti, samo je potrebno da se uhoda – navodi Mišković, ističući da računa i na klijentelu iz Rumunije jer je stacionar u blizini graničnog prelaza.

 

Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ iz Zrenjanina krajem prošle godine objavila je oglas za davanje u zakup objekata koji se nalaze u Jaši Tomiću. U zakup su ponuđene prostorije u svih pet paviljona, ukupno oko 1.000 kvadrata, po ceni od 100 dinara za kvadrat, a unapred je predviđeno da se u objekat smeste stara i iznemogla lica. Kako je tada navedeno, prostor se izdaje na period od 10 godina.

 

Osim zakupnine, zakupca očekuje i poprilično ulaganje, s tim da je uslovima predviđeno da se jedan deo odbija od kirije. Sam objekat je u veoma lošem stanju, a kada se pre skoro dve godine, zbog nevremena, obrušio veliki zid u krugu napuštene bolnice, na trenutak se učinilo da bi se neko rešenje možda moglo iznaći. Sečanjsko opštinsko, ali i seosko rukovodstvo, insistiralo je da se bolnica otvori, pre svega zbog velikog ulaganja inostranih donatora. U bolnicu u Jaši Tomiću, naime, prema tvrdnjama rukovodstva, posle poplava, uloženo je oko 300.000 evra stranih donacija.

 

Rukovodstvo bolnice tvrdilo je i tada da nema ni finansijskog ni zdravstvenog opravdanja da bolnica radi.

 

– U pet paviljona bila su smeštena dva pacijenta, a zaposleno 24 radnika. Nije bilo ni radiografije, ni laboratorije, za sve se to išlo u Zrenjanin – izneli su pre dve godine poražavajuće činjenice čelnici bolnice.

 

Tada je trebalo da bude sačinjena analiza isplativosti i da se posle toga iznađe i rešenje. Jedna od ideja bila je i da jašinska bolnica bude pretvorena u odeljenje za palijativnu negu, ali ni za to nije bilo interesovanja.

 

Ovo odeljenje, inače, osnovano je davne 1896. u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji kao sanatorijum za duševno obolele, i od matične kuće udaljeno je oko 50 kilometara. Posle Drugog svetskog rata specijalizovana je za lečenje pluća, a u sastavu zrenjaninske bolnice „Dr Vasa Savić“ je od 1968. godine.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.