Region YSLAJDER

MIŠKOVIĆ ZAKUPIO OBJEKTE PLUĆNE BOLNICE U JAŠI TOMIĆU

Bolničko odeljenje u Jaši Tomiću

JAŠA TOMIĆ – Objekti koji se nalaze pri odeljenju zrenjaninske Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ u Jaši Tomiću, pre nekoliko meseci izdati su u zakup Milenku Miškoviću, biznismenu iz tog sela u opštini Sečanj. Miškovićeva namera je da ovde otvori dom za stara i iznemogla lica, a otvaranje objekta se odužilo.

 

odeljenje plućne bolnice mišković
Bolničko odeljenje u Jaši Tomiću

 

– Puno vremena mi je trebalo da prikupim svu potrebnu dokumentaciju za otvaranje ustanove za smeštaj starih osoba. Nisam mogao ni da pretpostavim koje su sve dozvole potrebne, a da ne govorim o sredstvima koja se moraju uložiti da bi se prilagodili traženi uslovi – izjavio je Mišković, dodajući da je potrebno uložiti i nekoliko miliona dinara u adaptaciju oronulih objekata, kako bi bili privedeni nameni.

 

Bez obzira na sve, Mišković ne odustaje od zamisli i očekuje da će ovih dana obezbediti novčana sredstva koja će uložiti u rekonstrukciju prostorija.

 

– Još uvek sam ubeđen da će se ovaj posao razviti, samo je potrebno da se uhoda – navodi Mišković, ističući da računa i na klijentelu iz Rumunije jer je stacionar u blizini graničnog prelaza.

 

Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ iz Zrenjanina krajem prošle godine objavila je oglas za davanje u zakup objekata koji se nalaze u Jaši Tomiću. U zakup su ponuđene prostorije u svih pet paviljona, ukupno oko 1.000 kvadrata, po ceni od 100 dinara za kvadrat, a unapred je predviđeno da se u objekat smeste stara i iznemogla lica. Kako je tada navedeno, prostor se izdaje na period od 10 godina.

 

Osim zakupnine, zakupca očekuje i poprilično ulaganje, s tim da je uslovima predviđeno da se jedan deo odbija od kirije. Sam objekat je u veoma lošem stanju, a kada se pre skoro dve godine, zbog nevremena, obrušio veliki zid u krugu napuštene bolnice, na trenutak se učinilo da bi se neko rešenje možda moglo iznaći. Sečanjsko opštinsko, ali i seosko rukovodstvo, insistiralo je da se bolnica otvori, pre svega zbog velikog ulaganja inostranih donatora. U bolnicu u Jaši Tomiću, naime, prema tvrdnjama rukovodstva, posle poplava, uloženo je oko 300.000 evra stranih donacija.

 

Rukovodstvo bolnice tvrdilo je i tada da nema ni finansijskog ni zdravstvenog opravdanja da bolnica radi.

 

– U pet paviljona bila su smeštena dva pacijenta, a zaposleno 24 radnika. Nije bilo ni radiografije, ni laboratorije, za sve se to išlo u Zrenjanin – izneli su pre dve godine poražavajuće činjenice čelnici bolnice.

 

Tada je trebalo da bude sačinjena analiza isplativosti i da se posle toga iznađe i rešenje. Jedna od ideja bila je i da jašinska bolnica bude pretvorena u odeljenje za palijativnu negu, ali ni za to nije bilo interesovanja.

 

Ovo odeljenje, inače, osnovano je davne 1896. u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji kao sanatorijum za duševno obolele, i od matične kuće udaljeno je oko 50 kilometara. Posle Drugog svetskog rata specijalizovana je za lečenje pluća, a u sastavu zrenjaninske bolnice „Dr Vasa Savić“ je od 1968. godine.

Podeli članak
sinovoz
FAM