Region YSLAJDER

MINISTAR ODBRANE OTKRIO SPOMEN-BISTU ALEKSANDRU BERIĆU

Foto: Ministarstvo odbrane

NOVI BEČEJ – Ministar odbrane Aleksandar Vulin otkrio je juče, na Tiskom keju u Novom Bečeju, spomen-bistu Aleksandru Beriću i položio venac u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Ministar je bistu otkrio sa predsednikom Opštine Novi Bečej Sašom Maksimovićem.

 

ministar
Foto: Ministarstvo odbrane

 

Po rečima Vulina, Srbi su skloni da zaboravljaju svoju istoriju i skloni su da misle da ako oni budu ćutali neko će drugi govoriti o njihovoj istoriji umesto njih.

 

– Našu istoriju su obično prepravljali, pokušavali da je učine manjom nego što jeste i pokušavali da dokažu kako naša uloga u istoriji nije ni slavna ni velika. Naša istorija je i slavna i velika i spomenici kao što je ovaj su tu da nas samo na to podsete. Trag koji je ostavio poručnik Berić, trag koji je ostavila posada Drave, zapravo je trag koji mi danas sledimo. Od Obilića, preko Sinđelića do Berića, pa sve do majora Tepića, Srbi su uvek u svakom velikom ratu koji nisu tražili, koji im je nametnut ali koji su vodili, uvek imali bar jednog koji je bio u stanju da bude nosilac hrabrosti našeg naroda, koji je bio u stanju da sebe stavi ispod interesa naroda, koji je bio dovoljno hrabar da ostavi poruku koja će trajati decenijama. Nije prošlo toliko vremena od Drugog svetskog rata da bismo dopustili da se izmešaju uspomene i da dželat postane žrtva, a žrtva dželat, i heroj kukavica a kukavica heroj. Aleksandar Berić je put i trag koji možemo da sledimo – poručio je ministar odbrane. 

 

ministar
Foto: Ministarstvo odbrane

 

Predsednik Opštine Novi Bečej rekao je da Aleksandar Berić i bista koja je otkrivena treba sve da podsete ko smo i šta smo i da nas podsete na našu slavnu istoriju koja ne sme da se zaboravi.

 

O Aleksandru Beriću govorio je poručnik fregate Dragan Spasojević iz Rečne flotile, koji je rekao da je Berić kao mornarički oficir postupio po nepisanom pomorskom pravilu “da kapetan tone sa svojim brodom”.

 

spomen bista
Foto: Ministarstvo odbrane

 

Aleksandar Berić je bio poručnik bojnog broda prve klase Kraljevske mornarice koji je tokom Aprilskog rata, na dužnosti komandanta monitora Drava šest dana odolevao napadima nemačkih patrolnih čamaca, trupa na obali i avijacije. Pružajući otpor neprijateljskim snagama, poručnik bojnog broda prve klase Berić poginuo je kod Čelareva i potonuo sa svojim brodom 12. aprila 1941. godine.

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • E… baš ste složni…. Pravi domoljubci,patriote i poštovaoci ovencavanja ovog herojskog dela i samog heroja,ma bilo ko da se oko spomena angažovao. Vaš…. ovakav….. komentar niko nije zaslužio. uč.rata

sinovoz
FAM