Region

Meštani Lukićeva se žale na neprijatne mirise iz fabrike „Vineks“

tribina

Na zahtev meštana Lukićeva, u ovom selu na području grada Zrenjanina organizovana je tribina na kojoj je bilo reči o zagađenju kojem je, kako tvrde meštani, ovo mesto izloženo od vremena kada je na obodu sela instalirana fabrika „Vineks“, specijalizovana za preradu biomase, odnosno kukuruza u etil – alkohol.

 

Tribina, koja je bila veoma posećena, organizovana je povodom peticije koju je potpisalo više od 700 stanovnika, koji se žale na veliki nivo zagađenja kojem su izloženi.

 

tribina

 

Na temu ugroženosti zdravlja meštana i dece govorio je dr Tomislav Stevanović, pedijatar koji je vodio brigu o zdravlju brojnih generacija, kako u Lukićevu, tako i na celokupnom području grada Zrenjanina. Stevanović je govorio o posledicama na fizičko zdravlje, usled udisanja štetnih agenasa, ali i njihovog unošenja putem zagađene vode i tla. Takođe, Stevanović je naglasio da neprijatni mirisi iz „Vineksa“, koji preplavljuju selo, imaju štetan uticaj i na psihičko zdravlje, koje dodatno utiče i na nastajanje drugih oboljenja psihosomatske prirode.

 

Okupljenima su se obratili i Srđan Blagojević, Zoran Milanović i Dušan Vukotić koji su govorili o aktivnostima i planovima vezanim za upoznavanje gradskih organa sa problemima u selu, i o tekstu pisma i zahteva poslatim nadležnim organima u ime meštana koji su potpisali peticiju.

 

tribina

 

Poruka sa tribine je da nadležni u fabrici „Vineks“ što pre i što ozbiljnije shvate problematiku i u najhitnijem periodu reše problem smrada i odlivanja otpadnih voda blizu izvora pijaće vode u Lukićevu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Svaka čast! Treba svi zrenjaninci da se ujedine u ovakvim akcijama kako bi se izborili za bolju i lepšu životnu sredinu. Ovakve stvari treba svakoga da interesuju.

sinovoz