Region

Meštani još jednog sela uskoro će dobiti eko česmu

Opština Novi Bečej

Meštani Kumana uskoro će imati zdravu pijaću vodu, jer je u toku gradnja eko-česme, u centru ovog sela, a planirani završetak posla je za mesec dana. Ukupna vrednost radova je pet i po miliona dinara, a finansira ih Opština Novi Bečej.

 

Tako će, nakon Bočara i Novog Miloševa, koji već neko vreme imaju eko-česme sa čistom vodom za piće, još jedno selo na području novobečejske opštine dobiti ovakvu česmu.

 

– Izgradnja eko-česme jedno je od obećanja Srpske napredne stranke građanima Kumana, i završetak radova očekujemo do 20. decembra. Mislim da će žitelji Kumana biti zadovoljni. Imali smo određenih tehničkih problema, jer se na prvu javnu nabavku niko nije javio pa smo morali da preprojektujemo eko-česmu. Nakon toga smo dobili najpovoljnijeg ponuđača i verujemo da će u narednih mesec dana česma biti gotova – kazao je predsednik opštine Saša Maksimović, prilikom obilaska radova u Kumanu.

 

Bočar i Novo Miloševo naselja su u novobečejskoj opštini koja već neko vreme imaju eko-česmu, pa sada samo Novi Bečej nema rešeno pitanje zdrave vode za piće. Planirana izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode suočava se sa određenim problemima.

 

– Pored arsena, mangana, gvožđa i svega onog što pijaća voda u Novom Bečeju ima, utvrđeno je da postoje i više koncentracije bora, kao i jedinjenja koja zamućuju vodu a nije jednostavno ih ukloniti. Zato će fabrika vode morati da se preprojektuje. Finansiranje nije sporno, još uvek stoje sredstva obezbeđena od strane Pokrajinske vlade. Verujem da će nam samo trebati nešto više vremena i da će u narednih godinu do dve Novi Bečej imati trajno rešeno pitanje pijaće vode, gradnjom postrojenja za prečišćavanje pijaće vode – ističe Maksimović.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM