Region

MEŠTANI BELOG BLATA GOVORE MNOGIM JEZICIMA

Belo Blato

BELO BLATO – Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika. Redovno ga obeležavaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznolikost i multilingvizam. Multilingvista ima i u našoj najbližoj okolini.

 

Nebojša Superov

 

– U Belom Blatu gotovo 90 odsto stanovnika govori najmanje dva, a najčešće i tri jezika: srpski, mađarski i slovački – kaže za portal zrenjaninski.com Nebojša Superov, Beloblaćanin, direktor preduzeća „Jedinstvo“. – Osim maternjeg, druge jezike naša generacija naučila je na ulici, u igri. Zanimljivo je da te druge jezike govorimo nesvesno i da se vrlo često desi da počnemo na jednom, a završimo razgovor na drugom jeziku, priča Nebojša.

 

I u porodici Superovih ima svih nacija, pa se jednostavno jezik nauči da bi se moglo u kući sporazumevati.

 

Međunarodni dan maternjeg jezika
Belo Blato

 

– Deda mi je Bugarin, katolik iz Konaka, a „udao“ se u Belom Blatu, odnosno oženio se Bugarkom iz ovog sela. Otac mi se oženio Bosankom iz Perleza. Ja sam se oženio Mađaricom. Pa, sad recite šta smo mi i šta su moja deca. Dok su deda i baba bili živi, u kući se pričalo bugarski, a sada sve više srpski. Mada, deca znaju maternji, mađarski jezik, ali na nivou da se služe. Ove internet generacije sve su manje na ulici i polako nestaje taj multilingvizam, za koji naše generacije nisu ni znale da se tako zove – kaže Nebojša.

 

Nijedan od jezika koji se govori u Belom Blatu nije ugrožen, jer svaka od nacija koja u selu živi ima maticu.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz