Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Meštane Belog Blata i ove godine očekuje seča trske

seča trske
Foto: Milan Nedeljkov

Zima nam se približava i meštane Belog Blata i ove godine očekuje seča trske. Okolna beloblatska trščana polja polako „sazrevaju“, ali puno optimizma baš i nema, s obzirom na to da su trstici prilično redukovani u prethodnih nekoliko godina. Nešto zbog klimatskih promena, pre svega poplava, a nešto i zbog požara ili nekih drugih destruktivnih čovekovih aktivnosti.

 

Pročitajte još: Počelo postavljanje novogodišnje rasvete, na trg stiže i klizalište

 

Kako god, beloblatski trskari, kojima je ovo jedini izvor prihoda, nemaju alternativu. Moraju se prilagoditi na sve moguće izazove. Nažalost, neki će morati svoja nova trščana polja potražiti i izvan njihove aree, čak i na stotinak kilometara udaljenosti. To je veliki hendikep u ionako otežanim uslovima poslovanja u ovoj nimalo lakoj privrednoj delatnosti.

 

seča trske
Foto: Milan Nedeljkov

 

Seča trske je zahtevan posao

 

No, gorštaci su to. Zube će stisnuti, šake pripremiti, a đalaske, vagove i male kose naoštriti za predstojeću zimsku žetvu. Samo da ih vreme posluži. Da ne bude vlažna i blaga zima. A kad krene žetva zimska, čuće se pesma naših sekača sve do Slankamena gde se Tisa uliva u Dunav. Pa, kad pukne proleće sabiraće svoje kupe poput egipatskih piramida. Ne zbog takmičenja već zarad dobre prodaje i uroka.

 

Jer, kažu stari, kako se pokažeš na kraju sezone, tako ćeš obezbediti dobru žetvu za narednu.

 

Srećna i berićetna žetva beloblatskim zimskim kosačima!

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM