Region

Melenci ponovo mirisali na čobanski paprikaš

MELENCI – U najvećem srednjobanatskom selu Melencima održano je 17. Svetsko prvenstvo u kuvanju čobanskog paprikaša, uz učešće više od 50 takmičarskih ekipa i isto toliko kotlića van konkurencije. Melenčani već godinama na ovaj način obeležavaju seosku slavu “Duhove”.

Paprikaš se širi na sve strane
Paprikaš se širi na sve strane

– Ovo je lepa tradicija, sa učešćem ekipa uglavnom sa područja Zrenjanina, ali i iz kikindske opštine i drugih mesta. Činjenica je da je ove godine bilo manje posetilaca, i očigledno kriza čini svoje – kaže Vanja Nadlački, predsednik Saveta Mesne zajednice Melenci.

Pobednici melenačkog prvenstva
Pobednici melenačkog prvenstva
Došao i Borko Stefanović
Došao i Borko Stefanović

Ove godine najbolji paprikaš spremio je štand Vujice Kostića, odnosno kuvar Toma Žabek, koji je treći put svetski prvak u spremanju paprikaša od ovčijeg mesa.

– Za savršenstvo je najbitnije dobro spremiti luk i začine, i odrediti pravi momenat svake operacije, jer ovde svi donose najkvalitetnije meso – kaže ovogodišnji pobednik.

Drugoplasirana je bila kuvarica Jelica Bibin iz ekipe Sredoje Adamova Gaje, a treća Marina Pavlović. Pobednicima je nagrade uručio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Pored prvenstva u kuvanju paprikaša, održana su i nadmetanja u konjičkim disciplinama, što je, po mišljenju organizatora, doprinelo atraktivnosti seoske svetkovine.

Današnju kulinarsku manifestaciju u Melencima, inače, posetili su gosti raznih zanimanja, a među njima je, što je neizostavno, bilo i političara.

Tako je u društvu predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke i odbornika u Skupštini grada Zrenjanina Gorana Kaurića došao visoki funkcioner DS-a Borko Stefanović, koji je uglavnom boravio pod takmičarskim štandom članova ove partije.

Podeli članak
sinovoz
FAM