Region Vesti Zrenjanin

Među korisnicima usluga Centra za socijalni rad Žitište i 687 maloletnika

žitište
Foto: Info centar Žitište

Ukupan broj korisnika usluga Centra za socijalni rad Žitište u prošloj godini bio je 2224, među kojima i 687 dece uzrasta do 17 godina, navodi se u izveštaju o radu ove ustanove.

 

Među korisnicima je bilo i 149 mladih, uzrasta do 25 godina, zatim 1044 odrasla korisnika od 26 do 64 godine, kao i 344 osobe starije od 65 godina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Postavljen kamen temeljac za dečiji bazen sa zabavnim sadržajima

 

Svi korisnici usluga Centra za socijalni rad Žitište su iz seoskih sredina.

 

„Najviše njih je sa završenom osnovnom školom, zatim bez završene osnovne škole. Slede korisnici sa završenom srednjom školom, a vrlo je malo onih sa višim ili visokim obrazovanjem. Najviše je nezaposlenih lica, a penzioneri uglavnom koriste usluge smeštaja u ustanovu socijalne zaštite“, piše u izveštaju.

 

Najveći broj dece na evidenciji potiče iz materijalno ugroženih porodica, koje ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć. Među korisnicima ima i 47 dečaka i devojčica čiji se roditelji spore oko načina sprovođenja roditeljskog prava, kao i 20 maloletnika koji su u sukobu sa zakonom.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Najčešće primenjivani oblici zaštite u slučajevima dece bez roditeljskog staranja su starateljstvo i hraniteljstvo. U toku prošle godine nije realizovan nijedan smeštaj deteta u ustanovu socijalne zaštite. Višegodišnja afirmacija porodičnog smeštaja dala je veoma dobre rezultate, tako da na teritoriji opštine Žitište imamo 30 hraniteljskih porodica. U 2021. je 66 maloletnika koristilo pravo na smeštaj u hraniteljskim porodicama. Takođe, realizovano je jedno usvojenje“, ističu u Centru za socijalni rad Žitište.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz