Region Vesti Zrenjanin

Manifestacija „Botoš – sedam vekova tradicije“, od 20. do 22. septembra

Manifestacija „Botoš – sedam vekova tradicije“, koja će se održati od 20. septembra u tom banatskom selu, najavljena je juče na konferenciji za medije u Gradskoj kući.

 

Proslava sedam vekova od prvog pominjanja banatskog sela Botoš, deo je šire manifestacije „Selo moje – moji koreni“, koju će lokalna samouprava ubuduće tradicionalno organizovati za sva naseljena mestu na teritoriji Grada Zrenjanina.

 

-Na inicijativu Branislava Lazića rešili smo da obeležimo sedam vekova prvog pominjanja sela Botoš. Ovo je značajan datum i za selo ali i za sam Grad Zrenjanin. Botoš je prvo naseljeno mesto koje će, uz obeležavanje važnog jubileja, biti i promovisano na ovaj način. Cilj nam je da mladi budu nosioci ovih aktivnosti, pa je domaćin manifestacije botoška škola, koja obeležava 250 godina od osnivanja. Imaćemo veliki broj zvanica i značajnih gostiju – naglasio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i predsednik odbora manifestacije „Botoš – sedam vekova tradicije“. On je najavio da će u sklopu šireg projekta pod nazivom „Selo moje – moji koreni“, u narednim godinama biti predstavljena sva sela sa teritorije Grada Zrenjanina.

 

Branislav Lazić, predsednik Agencije za razvoj Botoša, koji je žitelj ovog mesta, podsetio je da, uz jubilej sedam vekova od prvih pisanih tragova o Botošu, selo ima još mnogo razloga za ponos.

 

 

– Tu je škola koja je osnovana pre 250 godina, vatrogastvo je u našem selu organizovano pre više od veka, fudbalski klub postoji 90 godina, a dvadeset godina rvački klub, koji je bio u Prvoj ligi Srbije…Sada nam je cilj da se okupimo i obeležimo jedan od najznačajnijih jubileja, da nam dođu ljudi poreklom iz Botoša, koji su sada uspešni u drugim sredinama, da nam dođu gosti i prijatelji

– naglasio je Branislav Lazić. On je napomenuo da će trodnevna manifestacija početi u petak, 20. septembra, u 17.30 časova, polaganjem venaca na spomen obeležja u porti hrama Srpske pravoslavne crkve.

 

– Od 18. časova je svečana akademija u prostorijama Osnovne škole „1. oktobar“, a potom sledi narodno veselje u centru sela, uz bogatu ponudu hrane i pića. U tri dana manifestacije biće i kulturno-umetničkog i zabavnog programa, sportskih događaja, lovačkih aktivnosti – najavio je Lazić.

 

Promoter događaja, novinar Nikola Božović, podsetio je na neke detalje iz botoške istorije.

 

– Podsetio bih i na činjenicu da je još 1764. godine Botoš dobio pravoslavnu parohiju, u kojoj su svojevremeno služila čak četiri sveštenika. Selo je među porvima, još pre 120 godina, imalo poštu i telefon – naglasio je Božović.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz