Region

Mađarski investitori zainteresovani za ulaganja u Novi Bečej

mađarski investitori

U prostorijama Muzeja Glavaševa kuća u opštini Novi Bečej održan je radni sastanak kom su prisustvovali lokalni čelnici, na čelu sa predsednikom opštine Sašom Maksimovićem, poverenik Mađarske privredne komore za Zapadni Balkan Mikloš Bornemisa i potpredsednik Trgovinske i industrijske komore Budimpešte Gabor Bartoš Gabor.

 

Na dvočasovnom sastanku razgovarano je o proširivanju privredne i turističke saradnje koja će dodatno ojačati odnose dveju naroda.

 

Bornemisa je istakao da je veoma važno da se učvrste dobri odnosi između dva naroda kako na polju turizma tako i kroz privrednu saradnju. On je naglasio i da opština Novi Bečej ima najveći potencijal za razvoj na ovom području. Upravo iz tog razloga Novi Bečej će biti i „centar“ odakle će se voditi projekti za teritoriju Banata.

 

– Već smo kontaktirali najveće mađarske investitore u oblasti turizma. Oni su pokazali veliko interesovanje za ulaganje, pre svega u infrastrukturu koja je najvažnija za razvoj turizma. Naš primarni fokus će svakako biti ispitivanje termalnih voda na teritoriji opštine i na koji način se one mogu koristiti. Shodno tome, prvi korak će biti apliciranje za novčana sredstva kod Vlade Republike Mađarske. Cilj je da oformimo konzorcijum koji će uraditi projekat za ispitivanje termalnih voda, izgraditi objekat, uz pronalaženje adekvatnih finansijera. Važno je napomenuti da će, shodno ulaganjima velikih kompanija, opština Novi Bečej ostati suvlasnik – dodaje Bornemisa.

 

Predstavnici Mađarske privredne komore pokazali su i veliko interesovanje za obnovu dvorca Karačonji koji se nalazi u Novom Miloševu. U pitanju je projekat vredan 56 miliona evra.  Takođe, govorilo se i o obnovi spomenika koji se nalaze na teritoriji opštine, a koji povezuju dva naroda. Želja lokalnih vlasti, ali i gostiju iz Mađarske, jeste da se spomenici dovedu u stanje koje bi dodatno privuklo turiste.

 

Na sastanku je bilo reči i o razvoju tekstilne industrije. S obzirom na to da u Novom Bečeju postoji škola za tekstil i dizajn, mađarska delegacija smatra da je saradnja na ovom polju brzo i lako ostvariva. Govorilo se i o mogućnostima ulaganja u proizvodnju poljoprivrednih mehanizacija.

 

mađarski investitori

 

Opština može puno toga da ponudi

 

Predsednik opštine Saša Maksimović zahvalio se mađarskim predstavnicima što su odabrali da posete jednu malu opštinu kao što je Novi Bečej.

 

– Naš zajednički sastanak je bio veoma sadržajan i postoji realna mogućnost investiranja u ovim oblastima. Opština ima da ponudi zaista mnogo. Svaki investitor je značajan i dobiće svu moguću pomoć od strane lokalne samouprave – naglasio je Maksimović.

 

On je dodao da je, zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, ekonomska ali i sveukupna saradnja između dveju zemalja i naših naroda poslednjih godina u velikom porastu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM