Region YSLAJDER

LOVCI IZ KLEKA OBELEŽILI 70 GODINA ORGANIZOVANOG LOVSTVA

Foto: Igor Nađ

KLEK – Lovci iz olimpijskog sela Klek, zajedno sa svojim pobratimima iz Trebinja, obeležili su 70 godina organizovanog lovstva. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i gradonačelnici Trebinja i Zrenjanina Luka Petrović i Čedomir Janjić, a delegaciju trebinjskog Lovačkog udruženja „Leotar“ predvodio je predsednik Janko Šekarić. Proslava je, inače, počela u jutarnjim časovima, kada je organizovan zajednički lov na fazana u lovištu „Begej“ u Kleku.

Foto: Igor Nađ
Foto: Igor Nađ

Pozdravljajući goste, predsednik Lovačkog društva „Begej“ iz Kleka Željko Narančić istakao je sa je 1946. godine dvanaestak zaljubljenika u lov, starosedelaca Kleka, uglavnom rumunske nacionalonosti, uz tek doseljene Hercegovce iz okoline Trebinja, osnovalo lovačko društvo. Prvi predsednici su bili Nikola Bekera i Božo Murišić. Ovo lovačko društvo tek je 1984. godine dobilo ime „Begej“ i postalo je sastavni deo Lovačkog udruženja grada Zrenjanina.

– Sredinom tih osamdesetih godina izgradili smo jezero, odnosno stanište za barsku divljač površine 30 hektara, a posle smo adaptirali staru zadružnu zgradu u lovački dom. Tada smo osnovali i streljačku sekciju koja je pobeđivala širom Vojvodine, a dva puta smo se kvalifikovali i za državna prvenstva stare nam domovine Jugoslavije – rekao je Narančić u pozdravnom govoru.

On je sa ponosom istakao 2001. godinu kada je potpisana Povelja o bratimljenju sa Lovačkim udruženjem „Leotar“ iz Trebinja. Stoga se ove godine, osim što se proslavlja sedam decenija Lovačkog društva „Begej“, obeležava i 15 godina pobratimstva sa lovcima iz Trebinja.

Foto: Igor Nađ
Foto: Igor Nađ

Narančić je dodao danas ovo lovačko društvo gazduje sa 2.600 hektara i da od imovine ima lovački dom i veliki broj lovno – tehničkih objekata, kao i da je u toku izgradnja mini hladnjače za divljač.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je, pozdravljajući ovaj skup, rekao da gradska vlast uvek podržava lovce i lovačku organizaciju, i da će to činiti i u budućnosti, dok je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao da je ponosan na dobru saradnju dva grada. On se, takođe, zahvalio lovcima što takve odnose produbljju i čine ih sadržajnijima.

Predsednik Lovačkog udruženja „Leotar“ Janko Šekarić je pozdravio izvanrednu saradnju sa lovcima iz Kleka, naglasivši da je moraju nastaviti i u budućnosti oplemeniti mlađi lovci.

Foto: Igor Nađ
Foto: Igor Nađ

Kako i dolikuje, na kraju svečanosti najzalužnijim pojedincima i preduzetnicima, koji pomažu rad lovačkog društva, uručena su priznanja. U ime Lovačkog društva „Begej“, priznanja je uručio predsednik Željko Naranćić, a u ime Lovačkog udruženja grada Zrenjanina predsednik Milan Pažin. U ime Lovačkog saveza Vojvodine ordenje je uručio Milan Novkov, šef stručne službe, a u ime Lovačkog saveza Srbije Zoran Ristić.

Nakon formalnog dela svečanosti, slavlje je nastavljeno uz prigodnu lovačku trpezu i muzički program.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz