Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Letnji Sveti Nikola: Obeležena hramovna slava crkve u Ečki (Foto)

hramovna slava crkve u ečki

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici juče su obeležili praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja, u narodu poznat kao letnji Sveti Nikola. To je ujedno i hramovna slava crkve Svetog Nikole u Ečki, najstarijeg verskog objekta u Banatu i jednog od najstarijih u okruženju.

 

Tim povodom, u seoskoj crkvi je održana liturgija i upriličeno je lomljenje slavskog kolača. Nakon službe, organizovana je litija oko hrama, kog su sagradili Srbi koji su se, predvođeni Arsenijem Čarnojevićem, naselili na ovom prostoru posle velike seobe 1690. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Besplatna rehabilitacija u banjama: Prijave se podnose do kraja maja

 

Prеmа nеkim izvorima, crkva Svetog Nikole u Ečki je pоdignutа 1711. gоdinе. Međutim, о crkvi i svеštеnstvu pоstоје pisаni pоdаci iz 1744. gоdinе, kаdа је nаstао stаri ikоnоstаs. Zidаnа је pо uzоru nа brvnаrе, sа dvоvоdnim krоvоm оd šindrе. Zidоvi su оd čеrpićа i spоlја i iznutrа su оblеplјеni blаtоm.

 

hramovna slava crkve u ečki

 

Hramovna slava se obeležava svake godine

 

Današnji ikonostas rad je poznatog banatskog slikara Teodora Popovića iz 1786. godine. U crkvi se nalaze i ikone sa starog ikonostasa, rad zografa Šerbana Popovića iz 1744. godine. Ove ikone su najstariji Popovićev rad, čijim je crkvenim slikarstvom obeležena epoha kulturnog stvaralaštva predbaroknog perioda na teritoriji i rumunskog i srpskog dela Banata.

 

U Ečki se čuvaju i vredne bogoslužbene knjige, donete iz carske Rusije – Oktoih iz 1712. godine i Jevanđelje iz 1759. godine.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ostala je do naših dana tradicija da se vernici okupljaju svake godine 22. maja i ta svečanost se organizuje duže od tri veka. Bogosluženja u crkvi Svetog Nikole nikada nisu prekidana i održavaju se u kontinuitetu od kada je sagrađena.

 

Crkva danas pripada Perleškom namesništvu Eparhije banatske. Starešina hrama je jerej Goran Boloban.

 

Više fotografija sa obeležavanja hramovne slave crkve u Ečki možete da pogledate na sajtu volimzrenjanin.com

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz