Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Koncert Saše Matića i Kolonija karikaturista drugog dana „Bala u Elemiru“

sremčevi dani

Drugi dan manifestacije „Sremčevi dani – Bal u Elemiru“ obeležili su Kolonija karikaturista, književno veče, dečji program i koncert Saše Matića.

 

U organizaciji Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, na čelu sa direktorom Radovanom Vlahovićem, u svečanoj sali Mesne zajednice Elemir priređeno je književno veče, posvećeno prvom romanu Gordane Svilengaćin „Suđenje Jevremovo“.

 

Na događaju se, kao gost iznenađenja, pojavila i Bogdanka Rakić, pesnikinja koja živi i radi u Nemačkoj. Ona je, inače, pobednica 3. Evropskog fejsbuk pesničkog festivala. Poznata je i po svesrdnoj podršci Srbiji i srpskim izlagačima u nastupima na sajmovima knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu. Za taj doprinos nagrađena je zlatnom značkom Prosvetne zajednice Srbije. Bogdanka Rakić je publici čitala stihove iz svoje zbirke „Pažnja: Talas sna“.

 

A prilikom predstavljanja romana „Suđenje Jevremovo“,  književnik Radovan Vlahović je naglasio da Gordana Svilengaćin iz Novog Bečeja u svom prvencu obrađuje istinitu priču. Ta priča se zbila na Tisi 1931. godine. U oluji, brodić koji je Tisom prevozio putnike od Starog do Novog Bečeja, potonuo je, a autorka je istakla zanimljivu priču o sudbini ljudi koji su se zatekli na brodu.

 

– Roman je inspirisan potonućem broda, koji uopšte nije bio mali, u strašnoj oluji, koja je oborila i toranj pravoslavne crkve u Novom Bečeju. To je nezabeležen događaj u istoriji. Knjiga je priča o posledicama tog brodoloma na sudbine mnoštva likova, od kojih je većina izmišljena. Mada je radnja romana smeštena u svega sat vremena, bilo je dovoljno prostora da se u njoj nađu priče o ljudima iz raznih etničkih zajednica onog doba – rekla je autorka u predstavljanju svog romana.

 

sremčevi dani

 

Pristigli najbolji karikaturisti

 

Usledilo je otvaranje izložbe karikatura, radova nastalih na Koloniji karikaturista koja se po tradiciji održava drugog dana „Sremčevih dana“ u Elemiru. I ovaj put prisutni su bili najbolji karikaturisti iz ovog dela Banata i već stalni učesnici iz Beograda – porodica Vlahović, doduše bez rodonačelnika Jugoslava.

 

– Ovo je susret sa srpskom elitom karikature, koja svake godine ovde stvara i ostavlja svoje radove. Oni koji ne mogu da dođu šalju karikature. Sa nama su Nikola Štiklica, Jakša Vlahović, Marija Vlahović, Kire Radenkov, Vladan Nikolić, Željko Pavić i Tihomir Čelanović. Nisu sa nama Konstantin Grosu i Jugoslav Vlahović, a izloženi su im radovi – rekao je voditelj programa na manifestaciji, glumac Jovica Jašin.

 

On je naglasio da bi trebalo razmisliti o ozbiljnijoj promociji ove izložbe i predstavljanju fonda karikature. Taj fond je za 14 godina održavanja kolonije narastao na više stotina radova.

 

– Ova kolonija je jedinstvena, nešto po čemu se, uz književni konkurs, naša manifestacija prepoznaje. Sledeće godine imamo mali jubilej, 15 godina i manifestacije „Sremčevi dani“ i Kolonije karikaturista. Gledaćemo da to dostojno obeležimo, uz one koji su od prve kolonije bili sa nama – istakao je Veselin Lakatuš iz Organizacionog odbora manifestacije.

 

U isto vreme na bini u centru sela odvijao se dečji program. Najpre je usledio nastup Plesnog studija „Naca”, a potom lutkarska predstava „Ohola princeza”, u izvođenju lutkarske sekcije iz Elemira. U 22 sata je za brojne posetioce priređen koncert Saše Matića. Manifestacija je zvanično zatvorena u ponoć, uz vatromet.

 

Poseta na ovogodišnjim „Sremčevim danima“ bila je odlična.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM