Region

KLUB ŽENA PROMOVIŠE BELOBLATSKU GASTRONOMIJU

kolaci

BELO BLATO – Članice beloblatskog Kluba žena već desetak godina unazad aktivno rade na promociji beloblatske gastronomije, kolačarstva, lokalnih proizvoda i domaće radinosti.

 

 

Vrlo dobro organizovane i umrežene u asocijacije i ustanove koje promovišu i pomažu žensko preduzetništvo, one su značajna karika u uspostavljanju realne i održive etno-ruralne perspektive Belog Blata. Uz organsku proizvodnju hrane, kao važne pretpostavke za dobar plasman poljoprivrednih proizvoda, Klub žena je uključen i u edukativne procese, koji su takođe značajna pretpostavka za uspešan razvoj ženskog preduzetništva.

 

 

A mesta gde se mogu steći znanja i priznanja jesu i pozivna takmičenja i manifestacije. Tri referentne asocijacije, Udruženje poljoprivrednika Sente, Savez agrarnih udruženja Vojvodine i Društvo za razvoj, nabavku, prozvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda iz Sente, organizovale su takmičenje upravo u segmentu finalnih poljoprivrednih proizvoda. I tu su članice beloblatskog Kluba postigle izvanredne rezultate. Praktično, sve što su odnele i prikazale, vrlo visoko je ocenjeno. Slavski kolač, kuglof, štrudle sa makom i razni drugi kolači, zatim  slatke i kisele zimnice i nekoliko vrsta hleba, bilo je predstavljeno u paleti beleoblatskog proizvoda.

 

 

Kako same učesnice kažu, konkurencija je bila veoma ozbiljna, jer su mnoga udruženja i klubovi širom naše države uzela učešće u ovom  prestižnom manifestaciono-takmičarskom skupu u Senti. Ipak, dugogodišnja aktivnost, entuzijazam i svakako umešnost, doprineli su da beloblatske žene osvoje pregršt nagrada, tačnije pohvala i medalja.

 

Na ovaj način beloblatske majstorice su dobile sertifikate sa markicama za lokalni proizvod, te će od sada „njihovih ruku delo“ imati zasigurno veću specifičnu težinu, kako u distribuciji, tako i u stvaranju dobre baze za dalji razvoj ženskog preduzetništva. Ovo je takođe i dobar put ka izgrađivanju brenda, kao krajnjeg cilja svih onih koji se bave nekom delatnošću, a čiji se finalni proizvod vezuje za određeno područje. I koji je negovan i prenošen kroz vekove s puno emocija i mnogo dobre energije. U Belom Blatu svega toga ima.

 

Tekst i foto: Milan Nedeljkov

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz