Region Vesti Zrenjanin

Kineska fabrika planira da u Perlezu gradi dva otvorena skladišna platoa

feitiansuje
Foto: Grad Zrenjanin

Kineska fabrika „Feitiansuye“ iz Perleza podnela je Odeljenju za urbanizam Gradske uprave Zrenjanin zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja novog projekta na životnu sredinu.

 

Ovo preduzeće, koje je prethodnih meseci bilo u fokusu javnosti zbog tvrdnji meštana Perleza i ekoloških organizacija da zagađuje životnu sredinu, planira izgradnju dva otvorena skladišna platoa za neopasni otpad.

 

PROČITAJTE JOŠ: “Kanda imamo tekući problem”: Održan protestni marš za vodu

 

Skladišni platoi su površina 450 i 180 kvadratnih metara. Kapacitet skladištenja otpadnog plastičnog materijala je dnevno do 45 tona, mesečno 990 i godišnje 11.880 tona. Kapacitet tretmana otpadne plastike je 38,4 tone po danu, 844,8 tona mesečno i 10.137,6 tona godišnje.

 

Zainteresovani organi, organzacije i javnost imaju rok od deset dana da dostave svoje mišljenje o zahtevu preduzeća „Feitiansuye“.

 

Fabrika “Feitiansuye” se bavi izradom proizvoda od plastike i preradom plastike u nekadašnjim pogonima firme “Begej plast” iz Perleza.

 

Aktivisti tvrde: “Feitiansuye” i dalje zagađuje životnu sredinu

 

Inspekcija za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, sredinom aprila je naložila ovoj kineskoj fabrici da obustavi rad pogona u Perlezu. Inspekcija je navela da se kineskom investitoru privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa ektruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike.

 

Rešenje o privremenoj zabrani rada doneto je nakon što je inspektor, prilikom redovne godišnje kontrole, utvrdio da je kineska fabrika postupila suprotno ugovoru i da nije sprovela sve investicije u oblasti smanjenja uticaja na životnu sredinu. To je, kako se navodi u obrazloženju, dovelo do odstupanja pojedinih parametara kod emisije nedozvoljenih materija. Investitoru je naloženo da proizvodnju uskladi sa lokalnim ekološkim propisima i ugovornim obavezama.

 

Dva meseca kasnije lokalna samouprava u Zrenjaninu je saopštila da je fabrika „Feitiansuye“ ponovo počela sa radom, nakon što je utvrđeno da je ispunila sve nedostatke. Međutim, organizatori protesta u Perlezu i performansa u centru Zrenjanina, koji su održani sredinom juna, tvrdili su da to nije istina i da kineski investitor i dalje zagađuje životnu sredinu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Nakon svih pokušaja lokalnog stanovništva da ukaže na problem koji postoji u Perlezu, privremenog zatvaranja pogona od strane inspekcije za zaštitu životne sredine i ponovnog otvaranja, problem ni izbliza nije saniran. Odlučili smo da „otkopamo zločin“, simbolično iskopavajući plastiku koju je “Feitiansuye” zakopao u zemlju na samo dva metra od kanala za navodnjavanje”, poručili su tada organizatori.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM