Region

KAD TISA CVETA: Mladići prose devojke

NOVI BEČEJ – Prelepa varoš na obali Tise, Novi Bečej, 12. i 13. juna biće domaćin najromantičnije manifestacije u nas, zvane „Kad Tisa cveta“.

Sve odiše na romantiku
Sve odiše na romantiku

Ovaj hepening organizuje se u slavu prirodnog fenomena – cvetanja Tise, kada insekt zvani Tiski cvet, koji tri godine živi u mulju, izađe na površinu kako bi, vodeći ljubav, produžio vrstu. Posle ljubavnog leta insekt završava svoj život i pada na površinu reke. Tada Tisa izgleda kao da je prekrivena hiljadama sićušnih, tananih cvetova.

Ovaj spektakl u režiji prirode posetioci koriste da bi pustili svećice sa ljubavnim željama u Tisu. Legenda kaže da se želje zamišljene na ovom mestu, uz puštanje svećica utisnutih u liciderska srca, ostvaruju samo u dane pojavljivanja Tiskog cveta.

– Specifičnost ovogodišnje manifestacije jeste u tome što nam se javio veliki broj ljudi koji će doći ovde da bi proslavili godišnjicu braka ili stupanje u ljubavnu vezu. Prošle godine smo, na naše prijatno iznenađenje, imali i jednu javnu prosidbu, jer smo na ogromnom video ekranu, postavljenom nasred reke, projektovali ispisane ljubavne poruke, pa je mladić iskoristio priliku i u tom trenutku zaprosio devojku – priča direktor Turističke organizacije Novog Bečeja Nemanja Vasković.

Po njegovim rečima, u Srbiji ne postoji ni jedna slična manifestacija, jer su sve one uglavnom posvećene nekoj vrsti hrane ili starim zanatima.

– Samo je manifestacija „Kad Tisa cveta“ posvećena isključivo ljubavi i romantici. Ove godine će nam u goste doći veći broj parova koji žele da proslave godišnjicu veze ili braka, ali će najveći broj posetilaca ponovo činiti oni koji će pustiti zapaljenu svećicu na liciderskom srcu u Tisu, sa nadom da će im se ljubavne želje ispuniti – ističe Vasković.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.