Region YTOP

JEVREJSKO GROBLJE U VEOMA LOŠEM STANJU

PERLEZ – Perlez ima četiri groblja: dva pravoslavna, jedno katoličko i jedno jevrejsko. Jevrejsko groblje, na kom više decenija nije bilo sahranjivanja, pre nekoliko dana posetila je delegacija Jevrejske opštine.

 

 

– Jevrejsko groblje se nalazi na obodu sela i u lošem je stanju – kaže za portal zrenjaninski.com Miloš Minić, sekretar Mesne zajednice Perlez. – Samo nekoliko spomenika stoji uspravno, uglavnom su polegli a, nažalost, ima ih i poprilično devastiranih, kaže Minić.

 

Jevreja u selu nema. Na jednoj staroj perleskoj razglednici vidi se prodavnica u centru sela koju je držao Jevrej David Bošković. On je iz sela otišao još pre Drugog svetskog rata.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • U Elemiru je ista situacija sa tzv. “švapskim” grobljem. Od kako su žitelji Nemačkog Elemira, 1945. oterani u logore, to groblje koristi mali broj katolika, koji nisu u stanju da ga održavaju. Vidi se, prilikom ulaska u selo, iz Zrenjanina, levo, oronula kapela bez krsta-srušen sa 3 hica!
  Prošle godine, pokušao sam sa gostom iz Austrije, da dođem do kapele, nekada uređenom stazom, ali sam odustao, posle 4/5 m, zbog gustog šiblja!!!
  Grad se obavezao STATUTOM, da održava SVA groblja na svojoj teritoriji!!!
  Za te aktivnosti, zahvata sredstva iz budžeta R. Srbije!!!
  Koliko znam, negde 1956. država je obnovila tu kapelu, ali je nije čuvala, na žalost!
  Pozdrav iz Elemira!

sinovoz
FAM