Region Vesti Zrenjanin

Jedinstvena sorta grožđa i vina „muskat krokan“ lako može da nestane!

muskat krokan
Foto: Pixabay

Umesto da bude brend kojim će se ponositi ne samo Novi Bečej nego i Vojvodina ali i Srbija, čuvena i jedinstvena sorta grožđa i vina „muskat krokan“ sa Bisernog ostrva može i da nestane!

 

– Ova čuvena sorta grožđa, koja u celom svetu još jedino postoji na Bisernom ostrvu, lako može da nestane – kaže za portal zrenjaninski.com Tatjana Vlaškalin, licencirani turistički vodič, ali i diplomirani inženjer agronomije, čiji se diplomski rad upravo ticao muskat krokana. – Novi zasad na deset hektara, koji je podigao zakupac, zakorovljen je i zapušten, i tu roda neće biti. Postoji i stari zasad na pet hektara u nešto boljem stanju, ali sa neizvesnom budućnošću – ističe Vlaškalin.

 

Turisti, kojih u Novom Bečeju ima sve više, traže da posete Biserno ostrvo i čuveni letnjikovac barona Rohoncija. Ali, i da probaju čuveno vino. Međutim, ni jedno ni drugo nije moguće. Letnjikovac je u veoma lošem stanju, a vina nema.

 

– Prava je šteta, jer bi Biserno ostrvo moglo da bude turistička atrakcija. A o vinu, odnosno razvoju vinskog turizma, da i ne govorimo. Ali, situacija je takva kakva je, a kad vodim turiste nemam objašnjenje zašto je ona takva – ističe Vlaškalin.

 

Kada je „muskat krokan“ proizvodio baron Rohonci, on ga nije prodavao nego ga je poklanjao vlasteli i viđenijim ljudima toga doba. Ipak, cena mu se znala – jedna buteljka oko današnjih 1.000 evra. „Muskat krokan“ nisu mogli da piju obični smrtnici. Omiljeno piće zvaničnika „muskat krokan“ bio je i nakon Drugog svetskog rata – na Biserno ostrvo da love dolazili su političari, a kažu da je „muskat krokan“ naročito voleo Stane Dolanc.

 

Za „muskat krokan“ vezane su i legende

 

Za ovu posebnu sortu grožđa, koja je nekada uspevala još samo u nekim delovima južne Francuske, vezane su i legende. Ali i istinite priče.

 

Baron Rohonci je lastare, poreklom iz Alžira, dobio u opkladi, posadio na nekoliko mesta, ali su se lastare primile samo na Bisernom ostrvu zbog specifične mikroklime.

 

Rohonci se ponosio i vinogradima i voćnjacima na Bisernom ostrvu.

 

Nakon Drugog svetskog rata imanje je oduzeto Rohoncijevim naslednicima. O vinogradima je brigu nastavilo da vodi društveno preduzeće „Sokolac“. I sve je bilo kako treba, dok „Sokolac“ nije otišao u stečaj. Od tada, Biserno ostrvo nikad više nije povratilo sjaj.

 

Loši zakupci, nebriga i nemar, priče o restituciji kao opravdanje za neulaganje, doveli su do toga da se u jednom trenutku „muskat krokan“ prodavao u dvolitarskim plastičnim flašama. Odnosno, nešto što je podsećalo na čuveno vino.

 

Da bi se stiglo do današnjih dana i situacije da ova retka, a kvalitetna sorta vinove loze, kao i vino koje se od nje dobija, mogu lako i da nestanu.

 

Sa Bisernog ostrva i sveta.

 

Podeli članak