Region YSLAJDER

JEDAN OD RETKIH PREOSTALIH MAJSTORA ZA IZRADU METLI

ZRENJANIN – Andraš Halas majstor je za metle. I metlarstvo je zanat koji polako izumire. Mladi se teško odlučuju za ovaj zanat koji i danas može da donese pristojan prihod. Nije lako napraviti metlu, a i ovako sve ima kod Kineza. Andraš, ipak, ne odustaje.

 

 

– Ja pravim metle korovnjače – priča Andraš za portal zrenjaninski.com. – To su metle koje su neprevaziđene za čišćenje dvorišta, ulica, štala, a u jesen za čišćenje lišća.

 

Korov za metle nije samonikla biljka. Korov se seje u proleće, zaliva u sušnim letima kao što je bilo ovo, u avgustu se poseče i onda počinje proces pravljenja metle.

 

– Očistimo korov od semena i listova, što može da se radi ručno, ali ja imam i specijalne grabuljice – kaže Andraš. – Onda treba znati kako da je upleteš, povežeš… Važno je da korov bude suv, ne sme nikako da pokisne kad ga posečeš. Malo veštine, mnogo volje i to je to – dodaje Andraš i kaže da se njegove metle, koje koštaju 300 dinara, i dalje traže naročito po selima.

 

Domaćice i domaćini znaju da bez dobre korovnjače nema čistog dvorišta ni čiste štale, veli Andraš, ipak malo žalostan jer svoju veštinu nema kome da prenese.

Podeli članak
sinovoz
FAM