Region Vesti Zrenjanin

Javno osvetljenje u Žitištu: Rešenje vide u angažovanju privatnog partnera

žitište

Opština Žitište ima nameru da realizuje projekat javno-privatnog partnerstva u vezi sa zamenom, racionalizacijom i održavanjem dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji ove srednjobanatske opštine. O predlogu odluke o davanju saglasnosti na ovaj projekat raspravljali su i odbornici Skupštine opštine na poslednjem zasedanju.

 

PROČITAJTE JOŠ: Mamografski pregledi u Žitištu: Mobilni mamograf na usluzi građankama

 

Kako stoji u obrazloženju Komisije za javno-privatno partnerstvo, koja je odobrila projekat, opština Žitište ne raspolaže dovoljnim finansijskim sredstvima, niti ima na raspolaganju tehničku ekspertizu za realizaciju projekta zamene javnog osvetljenja. Stoga angažovanje privatnog partnera, primenom modela javno-privatnog partnerstva, za ovu opštinu predstavlja atraktivno rešenje.

 

„Javno osvetljenje predstavlja tipičan primer takozvane zajedničke komunalne potrošnje koja služi svim stanovnicima opštine Žitište. Njegovu potrošnju nije moguće direktno obračunati i tačno naplatiti krajnjem korisniku kao što je to slučaj kod individualne komunalne potrošnje. Troškovi električne energije, distributivnog sistema i održavanja javnog osvetljenja finansiraju se iz budžeta opštine. Utrošena sredstva za ove namene ukazuju na to da je neophodno razmotriti mogućnost pokretanja projekta javno-privatnog partnerstva sa ciljem zamene, upravljanja i dugogodišnjeg održavanja rekonstruisanog dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji opštine Žitište“, piše u obrazloženju Komisije.

 

Javno osvetljenje u prilično lošem stanju

 

Javno osvetljenje obuhvata osvetljavanje puteva, ulica, trgova, mostova, pešačkih prelaza i stepeništa, pešačkih površina pored stambenih i drugih objekata, parkova spomen parkova, površina u stambenim naseljima i blokovima, groblja, spomen groblja i drugih javnih površina.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Imajući u vidu da je sistem javnog osvetljenja trenutno u prilično lošem stanju, te da je očekivano i poskupljenje električne energije i povećanje troškova distributivnog sistema, opravdano se nameće visoko rangiranje problema javnog osvetljenja na listi projekata od opšteg značaja za stanovnike ovog područja“, stoji u obrazloženju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak