Region YSLAJDER

IZLOŽEN PLAN DETALJNE REGULACIJE FARME U BANATSKOM DESPOTOVCU

Foto: Dušan Bartolović

BANATSKI DESPOTOVAC – Do 27. februara na javnom uvidu nalazi se plan detaljne regulacije farme u Banatskom Despotovcu. Plan se može videti u Odeljenju za urbanizam, ali i na zvaničnom sajtu Grada.

Foto: Dušan Bartolović

Plan detaljne regulacije urađen je, stoji u obrazloženju, zbog aktiviranja lokalnih potencijala u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i zbog mogućih stranih i domaćih investitora. U jednom trenutku, u javnosti se pojavila informacija da je potencijalni investitor nemački „Tenis“, ali u poslednje vreme, to se ne spominje.

Farma zauzima prostor od skoro 24 hektara u neizgrađenom delu Banatskog Despotovca. Planirano je da farma ima kapacitet od 2.500 krmača i 70.000 tovljenika godišnje.

Na kompleksu nema vode, niti je seoski vodovod u mogućnosti da obezbedi potrebne količine, tako da bi se morala kopati 2 – 3 bunara.

I da bi se obezbedila struja potrebno je graditi novi dalekovod.

Na kompleksu je neophodno rešiti i problem odvođenja atmosferskih voda, kao i problem otpadnih voda. Za otpadne vode neophodna je gradnja nepropusnih tankova dovoljne zapremine. Takođe, iz kompleksa bi se moralo izdvojiti od hektara do dva za gradnju posebnih taložnika.

Na kompleksu nema ni elektronske mreže, ni mobilne telefonije ni interneta.

U planu detaljne regulacije stoji i da izgradnja farme sa očekivanim kapacitetom može uticati na životnu sredinu, tako da su predviđene mere koji bi uticaj smanjile na najmanju moguću meru.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Nadam se, da će lokalni „eko pokreti“, a i drugi, koji brinu o zaštiti prirode, uzeti učešća „u diskusiji“-„javnoj raspravi“, „na vreme“, da ne bude, posle, KASNO!!!
    Treba naslednicima ostaviti ZDRAVU PRIRODU!
    Pozdrav iz Elemira!