Region

IZGUBILO BITKU: Ovo drvo je bilo jedinstveno u Srbiji, a sad nestaje!

Torak
Foto: ilustracija

Selo Torak, u opštini Žitište, u prethodnom periodu moglo se pohvaliti činjenicom da se na njegovoj teritoriji nalazi jedno stablo Boldurskog ili Poljskog bresta, drveta koje je, nakon pojave takozvane „holandske bolesti“, skoro u potpunosti iščezlo u Srbiji i Evropi. Međutim, i ovo stablo drveta u Banatu počelo je da gubi bitku.

 

– Na području našeg sela ostalo je jedno stablo, ali je u fazi sušenja. Kako stvari stoje, ne verujem da će preživeti i, nažalost, mi tu ništa ne možemo da uradimo – izjavio je za portal zrenjaninski.com sekretar Mesne zajednice Torak Sorin Petrović.

 

Od 1943. godine beleže se značajna sušenja stabala sa prsnim prečnikom od preko 80 centimetara, na području sremskih šuma, ka Beogradu. U isto vreme brest se masovno suši u Banatu, ka rumunskoj granici, ali samo nekoliko primeraka je ostalo u ataru sela Torak, poznatijem pod nazivom „Boldur“.

 

Boldurski brest u Torku godinama je imao stablo dobrog, zdravog stanja, bez pojave bolesti, ili napada insekata i drugih vidova oštećenja. Obim stabla je 4,62 metra, pa stoga ono, pored svoje veličine i starosti, predstavlja prirodnu vrednost i retkost u žitištanskoj opštini, Banatu i Srbiji.

 

Pored ekološkog, ovo drvo ima i društevno – kulturni značaj za meštane, pa je još 25. juna 2012. godine podnet zahtev Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu za izradu studije zaštite i proglašenju stabla poljskog bresta u ataru sela Torak kao zaštićenog prirodnog dobra. Od njega, međutim, kako sada stvari stoje, neće ostati ništa, baš kao ni u drugim krajevima zemlje.

 

Podeli članak
Tagovi

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Kako iz JKP „Čistoća i zelenilo“ seku sva drveća, izgubiće ceo Banat drveće, ne treba nam bolest.

sinovoz