Region

ITEBEJSKI ZIMSKI SUSRETI PO 35. PUT

NOVI ITEBEJ – Jedna od najstarijih kulturno – zabavnih manifestacija u žitištanskoj opštini, „Zimski susreti“ u Novom Itebeju, svečano su počeli prošlog vikenda i trajaće u narednih mesec i po dana.

novi_itebej

„Zimski susreti“ su prvi put održani 1976. godine na inicijativu Ferenca Deaka, dramskog pisca, rođenog u Novom Itebeju, ali je konstantnost i tradicija na nekoliko godina prekinuta devedesetih, tako da su ovogodišnji susreti 35. po redu.

Bela Peteš, predsednik saveta MZ je najavio da je celokupan program koncipiran tako da oslikava našu multinacionalnu sredinu. Tako su, pored domaćina, članova Udruženja negovaoca tradicije „Buzavirag“, ove prve večeri nastupili ansambli iz Mužlje, Srpskog Itebeja, Torka i Belog Blata. U holu doma kulture otvorena je izložba radova sa prošlogodišnje umetničke kolonije i izložba fotografija mlade Itebejčanke, Diane Deak koja se uz studije bavi i fotografijom.

Niz manifestacija u okviru itebejskih „Zimskih susreta“ nastavlja se 6. februara maskenbalom, a završnica će biti održana 15. marta kada mađarska nacionalna zajednica obeležava praznik, sećanje na početak revolucije 1848. godine. Tada će biti postavljena i replika biste Lajoša Košuta koja je pre skoro godinu dana ukradena.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.