Region

Iranski turisti imaće priliku da osete lekovitost melenačkog blata

Rusanda
Foto: Zoran Bogaroški

Predstavnici Iranskog trgovinskog centra za Balkan i Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Rusanda” u narednih desetak dana sačiniće i potpisati pismo o namerama, u kojem će biti precizirani detalji saradnje između te islamske republike i melenačke ustanove, dogovoreno je na današnjem sastanku održanom u Banji “Rusanda”.

 

Rusanda
Foto: Zoran Bogaroški

 

Predstavnici Irana, predvođeni predsednikom Iranskog trgovinskog centra za Balkan Saidom Hoseinijem, posetili su danas “Rusandu” i tom prilikom se sastali sa direktorkom Zoricom Ćulibrk i njenim saradnicima, a goste su, u ime lokalne samouprave, dočekali zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

 

Na sastanku koji je bio zatvoren za javnost dogovoren je i skori dolazak vlasnika jedne velike iranske turističke agencije preko koje bi, ukoliko dogovor bude konkretizovan, iranski turisti dolazili u melenačku banju.

 

banja Rusanda
Foto: Zoran Bogaroški

 

– Ovo je velika šansa za našu banju, ali ne samo za nju, nego i za državu Srbiju. Poseta je usledila nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između dveju država, a mi smo bili na sastancima u Privrednoj komori Srbije i uspostavili kontakte sa predstavnicima Irana, koji su veoma zainteresovani da upućuju svoje sugrađane na boravak i lečenje u “Rusandu”. Ujedno postoji i mogućnost određenih investicionih ulaganja – izjavila je direktorka ove ustanove Zorica Ćulibrk.

 

Ona je navela da čuvena melenačka banja iranskim, ali i drugim turistima, može da ponudi peloid, lekovito blato koje je jedinstveno u svetu, zatim kvalitetan i obučen medicinski kadar, kao i svoje kapacitete koji će se, ukoliko sve bude išlo po planu, uskoro proširiti.

 

– Trenutno na raspolaganju imamo 306 postelja. Završili smo renoviranje takozvanog blatnog bloka, a aplicirali smo na konkurs kod Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo za adaptaciju bazena za rehabilitaciju. Inače, aktivni smo kada je reč o apliciranju na konkursima, imamo projekte za izgradnju inhalacionog parka, za nabavku opreme, renoviranje bazena… A planiramo da renoviramo i peti paviljon, kao i izgradnju novog objekta za smeštaj gostiju – istakla je Ćulibrk.

 

banja Rusanda
Foto: Zoran Bogaroški

 

Zamenik zrenjaninskog gradonačelnika Saša Santovac napomenuo je da je interes grada Zrenjanina da Banja “Rusanda” ponudi mnogo više nego što u ovom trenutku nudi.

 

– Banja je veoma značajna za veliki broj naših građana, ali i za one koji dolaze iz inostranstva. Osim ulaganja iz budžeta grada, koja smo imali u protekloj godini, mi smo ove godine, na sednici Skupštine grada, pristupili izmeni prostornog plana regulacije banje, kako bi se omogućila izgradnja novih objekata, posebno hotelskog smeštaja, ali i rekonstrukcija postojećih – podsetio je Santovac.

 

banja Rusanda
Foto: Zoran Bogaroški

 

Said Hoseini je naglasio da mu je veoma drago što je imao priliku da vidi ovaj raj, kako je nazvao “Rusandu”.

 

– Srbija je jako lepa zemlja, sa velikim potencijalima, i to bi trebalo iskoristiti za privlačenje turista. Prošle godine je oko 7.000 turista došlo iz Irana, a ove godine su krenuli da pristižu već od januara – kazao je Hoseini.

 

Tekst i foto: Zoran Bogaroški

 

banja Rusanda
Foto: Zoran Bogaroški

 

banja Rusanda
Foto: Zoran Bogaroški

 

Podeli članak
sinovoz
FAM