Region Vesti Zrenjanin

„Infrastruktura železnice Srbije“ odradila više projekata u srednjem Banatu

infrastruktura železnice srbije
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Akcionarsko društvo „Infrastruktura železnice Srbije“ saopštilo je da je u poslednjih godinu i po dana u razvoj železničke infrastrukture na teritoriji Vojvodine uloženo nekoliko stotina miliona evra.

 

Više projekata urađeno je i u srednjem Banatu. Kako navode u ovom preduzeću, u Vojvodini je u proteklih godinu i po dana završena rekonstrukcija ukupno 129 kilometara regionalnih pruga. A u toku je rekonstrukcija dodatnih 67 kilometara. Do kraja godine očekuje se rekonstrukcija još 15,5 kilometara regionalnih pruga. Vrednost ovih projekata je oko 92 miliona evra.

 

„Infrastruktura železnica Srbije“ završila je rekonstrukciju 105 kilometara pruge Pančevo – Orlovat – Rimski Šančevi – Novi Sad. Na taj način je omogućeno da se kompletan teretni železnički saobraćaj sa pruge Stara Pazova – Novi Sad, zbog radova na izgradnji pruge za velike brzine, preusmeri na pomoćni prevozni pravac Pančevo – Orlovat – Rimski Šančevi – Novi Sad.

 

Pročitajte još: Elemirski vatrogasci dobili na poklon vatrogasno vozilo iz Nemačke

 

Nakon rekonstrukcije pruge Pančevo – Orlovat – Novi Sad, brzina vozova na ovom pravcu u teretnom železničkom saobraćaju je sa 30 kilometara povećana na 60 kilometara na sat. A pruga je osposobljena za brzine od 80 kilometara na sat. Osim toga, povećano je i osovinsko opterećenje ove pruge sa 18 na 22,5 tona po osovini.

 

Posao na deonici Orlovat – Zrenjanin bio je deo rekonstrukcije pruge Pančevo – Orlovat – Rimski Šančevi, sa železničkom deonicom od Orlovata do Zrenjanina. Rekonstrukcija ove pruge završena je 25. oktobra prošle godine. Nakon rekonstrukcije, pruga je osposobljena za brzine od 80 kilometara na sat. Njena nosivost povećana je sa 18 na 22,5 tona po osovini. Pruga je bila u izuzetno lošem stanju. Prosečna brzina vozova bila je oko 20 – 30 kilometara na sat, sa većim brojem deonica gde su se vozovi kretali brzinom od svega 10 kilometara na čas.

 

infrastruktura železnice srbije
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

 

Automatizovano nekoliko putnih prelaza

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ podseća i da je počela rekonstrukcija 28,5 kilometara pruge Kumane – Banatsko Miloševo, između Zrenjanina i Kikinde. Ova deonica, kako navode u preduzeću, biće rekonstruisana polovnim materijalom pridobijenim sa magistralnih pruga, kao i novim materijalima. Brzina vozova na ovoj pruzi pre rekonstrukcije iznosila je samo 10 do 20 kilometara na sat. Nosivost pruge bila je svega 16 tona po osovini. Po završetku radova, brzina vozova biće povećana na 80 kilometara na sat u putničkom i na 60 kilometara na čas u teretnom železničkom saobraćaju. Nosivost pruge iznosiće 22,5 tona po osovini.

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ je u proteklih godinu i po dana automatizovala i ukupno šest putnih prelaza u Vojvodini, i za to izdvojila oko milion evra. Od toga, dva se nalaze u Srednjobanatskom okrugu, odnosno u Perlezu i Tomaševcu. Uređene su i stanične zgrade u Perlezu i Farkaždin.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • „Nakon rekonstrukcije pruge Pančevo – Orlovat – Novi Sad,…
  PREKINUT SAOBRAĆAJ IZMEĐU GRČKE I, UOPŠTE, JUGA I EVROPE,PREKO MAĐARSKE…
  „NA 4 GODINE“, ZBOG „BRZE PRUGE BG-BUDIMPEŠTA“…
  KO JE OVDE….!!!???
  TERETNI SAOBRAĆAJ MOŽE PREKO BANATA, A, PUTNIČKI N E M O Ž E!!!
  U ČEMU JE PROBLEM, ILI, SU PRUGU REMONTOVALI, ILI NISU!!!???
  A, NAPLATILI, NARAVNO!!“
  BLAGO NAMA!
  A, ŠTA JE SA PRAVCEM ZRENJANIN-VRŠAC?
  ZARASTAO U TRAVU, ZNAMO!!!
  A, PARNJAČA JE U PARKU, PREKO PUTA Ž. STANICE!
  PREKOR IZ ELEMIRA!

 • Postoje dva putna prelaza u Samom gradu koja su dugo ne ispravna Ečanski I Šećeranski što se isti ne dovedu u funkciju…. Takođe ne vidim razlog da ne saobraćaju putnički vozovi…

sinovoz